HP/De Tijd aan 50 jaar feminisme gewijd

HPDeTijdZe zeggen zelf dat het nummer niet ALLEEN maar over feministen gaat, maar wel voor een groot deel.

Nu geloof ik zelf enorm in thema’s: zie het succes van LINDA, alhoewel de serieuze journalisten van HP daar natuurlijk niet mee vergeleken wensen te worden.

Afijn: op de cover straalt een getekende versie van het ‘mug-shot’ van Heleen Mees ons niet toe……..

Een halve eeuw geleden ontketende Betty Friedan met haar boek ‘The Feminine Mystique’ wat de tweede feministische golf is gaan heten. Wat heeft die ons gebracht? Een persoonlijke terugblik van Emma Brunt, gelardeerd met de meningen van jonge vrouwen Hanna Verboom (1983), Hanna Bervoets (1984) en Nicolette Kluijver (1984) over het feminisme.

Ze gold als de felste feminist van Nederland, een vrouw van staal. En juist zij belandde in een New Yorkse cel nadat haar ex aangifte had gedaan van stalking. Wat bezielt Heleen Mees? Nathalie Huigsloot portretteert de ‘gevallen’ feministe aan de hand van gesprekken met collega’s, vrienden en kennissen: Rick van der Ploeg, Willem Vermeend, Ebru Umar, Jan Tromp, Mark Koster, Arnold Karskens, Jacqueline Cramer, Daan Roovers, Alex Engbers, Sandra Leerkotte en Cisca Dresselhuys.

En dan het ooit zo fiere feministische opinieblad OPZIJ. Het verliest in rap tempo lezers. Is de Nederlandse vrouw uitgeëmancipeerd? Of ligt het aan scheidend hoofdredacteur Margriet van der Linden? En valt het nog te redden? Een rondvraag door Gert Hage.

De vrouwenstrijd is in het Westen allang gestreden. Niet de man die een vrouw met haar uiterlijk complimenteert betuttelt haar, maar de Stine Jensens die haar de wet willen voorschrijven. Dit verwoordt Ann De Craemer in haar essay over het achterhoedefeminisme.

Een goede reden om een boek niet te lezen, is als het wordt aangeprezen als ‘een feministische roman’. Fictie en uitgesproken standpunten over maatschappelijke kwesties verdragen elkaar slecht. Ook als je het met de standpunten eens bent (júist als je het met de standpunten eens bent, misschien wel). Dries Muus maakt een top-10 van boeken waarin de positie van de vrouw het scherpst wordt aangekaart. Eerder is het een persoonlijk, onvolledige lijst van goede boeken, door en over aansprekende vrouwen. Boeken met wellicht een paar feministische trekjes – wat in deze gevallen wél een aanbeveling is.

Lees ook:Heleen Mees: ‘Buiter moet even Apeldoorn bellen’
Lees ook:Stop het leedvermaak en hoongelach over Heleen Mees!
Lees ook:Heleen Mees eist miljoenen van Willem Buiter vanwege reputatieschade
Lees ook:Heleen Mees: ‘Nederlanders zijn botter dan Amerikanen’
Lees ook:Uitspraak in rechtzaak Heleen Mees uitgesteld

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “HP/De Tijd aan 50 jaar feminisme gewijd

  1. AdVader

    femini$$me is een geesteszieekte, eeen mindcontrol prograamma, een ziek&gekmakende pseudologische leugen, femini$$me is mannenhaat, en vrouwenhaat, en kinderhaat, femini$$me is een haat misdaad tegen de menselijkheid en mesnheid, KAPPEN NOU!

      /  
  2. Dirkje van Bennekom Auteur

    Moet u niet eens langs de dokter?
    Sterkte, Dirkje

      /  
  3. AdVader

    typisch weer zo’n op de persoon gerichte belediging, je projecteert althans jouw zieke zelfzuchtige alter-egootje, fembot idioot dat jij er bent!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>