95% van de Playboy-advertenties verheerlijkt geweld, gevaar en seksisme

95% van de advertenties in de Amerikaanse Playboy zijn ‘hypermasculien’ te noemen: ze verheerlijken geweld, gevaar en seksisme.

Ergo: onderzoek in de bekendste 8 mannenbladen toont aan dat de helft van alle advertenties minstens 1 zo’n übermannelijke aanname bevat……

Communicatiestudente Megan Vokeynam studeerde af op dit onderwerp en analyseerde de reclamebeelden en advertenties in Playboy, Game Informer, Maxim, Esquire, Wired, Field & Steam, Golf Digest en Fortune. Haar bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sex Roles’.

56% van de 527 onderzochte advertenties bevat minstens 1 ‘hypermasculien’ element. In sommige bladen, meer specifiek in Playboy en Game Informer, loopt dat zelfs op tot respectievelijk 95% en 94%.

Bij Playboy gaat het in de helft van de gevallen over een bedenkelijke houding tegenover vrouwen en seks. Game Informer had de meeste overdreven mannelijke elementen per advertentie. Geweld was er een terugkerend topic.

Ook Maxim (84%) staat hoog in de ranglijst, om dezelfde reden als Playboy. Bij Golf Digest en Fortune zijn geweld en een grove blik op vrouwen nauwelijks te vinden.

Verder blijkt dat de mannenmagazines ook gericht zijn op jongere, lager en/of minder opgeleide mannen. Onderzoekster Vokey argumenteert dat dit zorgwekkend is, omdat deze groep juist moet leren wat correct gedrag is. Zij zijn door hun leeftijd en achtergrond erg beïnvloedbaar.

Haar conclusie is dan ook dat het wijdverbreide gebruik van dit type cliché overdreven masculiene uitingen in mannenbladen erg schadelijk is voor de mannen zelf en de maatschappij in het algemeen.

Lees ook:18+ game Grand Theft Auto V in Australië in de ban
Lees ook:Beatriz Colomina: wat Playboy deed met de mannen en met de architectuur
Lees ook:Rechtfilosoof Marjolijn Februari is nu gewoon Maxim
Lees ook:Vrouwen gaan de game-industrie bevolken
Lees ook:Meer vrouwen in de game-industrie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>