Het bruisende verhaal van de weduwe Clicquot: Santé++++

WeduweClicquotVanavond nippen we unbeschreiblich weiblich van de champagne. En echte vrouwen gaan aan de Veuve Clicquot.

De weduwe Clicquot was namelijk een powervrouw bij uitstek.

Barbe-Nicole Ponsardin nam in 1806 na het overlijden van haar man Francois Clicquot diens zieltogende wijnhandel over en bouwde die uit tot een wereldberoemd champagnemerk onder de naam Veuve Clicquot……..

De Amerikaanse cultuurhistorica en gepassioneerd wijnliefhebster Tilar Mazzeo besloot het nuttige met het aangename te verenigen en schreef een biografie over Clicquot.

De welgestelde Barbe-Nicole trouwde in de 18e eeuw met de zoon van een bevriende zakenfamilie, François Clicquot. Naast textiel handelde Clicquot in wijn. Niet in de beste soorten overigens maar wel in lokale schuimwijntjes. Die leken in de verste verte nog niet op de champagne die wij kennen. Niet veel eerder, in de 17e eeuw, wilde zelfs niemand schuimwijn drinken omdat toen ‘normale’ wijn door verkeerd produceren en verkeerd bewaren ‘schuimig’ werd. Zelfs Dom Pérignon bewoog zich in alle mogelijke bochten om die bubbels weer uit zijn wijn te krijgen.

François had een zwakke gezondheid, was veel ziek en als hij dat niet was, was hij depressief. Veel levenslust zat er niet in en hij stierf dan ook jong. Na zijn overlijden bleef Barbe-Nicole, toen 28 jaar, met een dochtertje alleen achter. Ze besloot het wijnbedrijf alleen verder te zetten.

Het lukte haar om van haar Clicquot een succes te maken. Ze had een neus voor goede marketing. Zo liet ze na de val van Napoleon meteen een kist champagne verschepen naar het Russische hof. Ze was de eerste en werd daarmee hofleverancier én monopoliehoudster. Als eerste ontwierp ze speciale etiketten voor op flessen waar haar naam groot opstond. En ze ontwikkelde een nieuwe, betere techniek om champagne te bottelen.

Het is niet voor niets dat dit champagnehuis haar naam verbonden heeft aan ‘De zakenvrouw van het jaar’, een Nederlandse prijs waarmee een succesvolle vrouw wordt onderscheiden. De zakenvrouw van het jaar is een voorbeeld voor andere vrouwen die succes in het bedrijfsleven nastreven.

‘De weduwe Clicquot, het verhaal van de vrouw die aan de basis stond van een champagne-imperium’, Tilar Mazzeo, Uitgeverij Artemis & Co, €17,95

Hopelijk staan de bubbels al klaar, want morgen mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden. En met de tips van Belgisch ambassadeur van het huis Piper-Heidsieck, François Coens, schenk je ongetwijfeld het meest perfecte glas champagne van 2015 uit. Proost!
Zo schenk je het uit
Doen: Het ideale glas champagne heeft een temperatuur van 8 tot 10 graden. Bewaar de fles dus altijd in de koelkast, daar is het weliswaar slechts 3 tot 5 graden, maar de tijd die je nodig hebt om de fles te ontkurken en de glazen in te schenken, kan al snel enkele graden verschil maken.

Zeker niet doen: “Bewaar een fles bubbels nooit in het vriesvak, ook niet als er plots onverwacht bezoek opduikt,” waarschuwt François Coens. “Door het grote temperatuursverschil krijgt de champagne een ‘schok’, en dat zal de smaak beïnvloeden.” Beter is om de champagne in een ijsemmer te zetten met een handvol zout, zo koelt de drank geleidelijker af.
Lees ook
Kusklare lippen: de beste smudge-proof lipsticks voor oudjaar
Look of the day: een stevige dosis glitter
Dit waren de 5 populairste modetrends van 2015
Zo drink je het

© thinkstock.
Doen: Moet je champagne per se in de typische fluitjes opdienen? Volgens François Coens niet. “Champagne is een soort van wijn, dus eigenlijk kan je alle kanten uit met de glazen. Kies gewoon een glas dat jij mooi vindt en waar je makkelijk uit kan drinken.” Er is wel één gulden regel: hoe groter het contactoppervlak tussen de drank en de lucht, hoe sneller de bubbels zullen verdwijnen.

Zeker niet doen: In tegenstelling tot wat de etiquette aanraadt, zijn je glazen beter niet te proper. “Bubbels ontstaan eigenlijk door kleine onzuiverheden in het glas,” legt François Coens uit. “Wanneer het glas te proper is, zijn er dus minder bubbels. Was je glazen daarom af met heet water en een klein beetje zeep, en droog ze met een doek. Ook kan het helpen om met een heel scherp mes een klein kruisje onderaan in het glas te krassen, zo heb je meteen véél meer bubbels.”

Zo bewaar je het
Doen: Het grootste probleem bij champagne of cava, is dat de bubbels snel weer verdwenen zijn. De beste oplossing? “Drink de fles in één keer uit,” lacht Coens. Of koop een speciale stop om de drank langer te bewaren, zo kan je een fles toch twee à drie dagen bewaren.

Zeker niet doen: Opgelet! Blijf weg van de bekende vacuüm stoppen die je ook voor wijn gebruikt. Deze stoppen trekken het gas er namelijk net uit, en dan zijn je bubbels in een mum van tijd verdwenen. Gebruik in plaats daarvan een hermetisch afgesloten dop, zo kan het gas niet weg en heb je langer geniet van de bubbels.
Zo combineer je het

Doen: Hoewel de meeste mensen champagne vooral als een aperitiefdrank zien, kan je het prima bij verschillende gerechten serveren. “De smaak van champagne is erg zacht en past dus bij veel verschillende schotels,” legt Coens uit. “Vooral schaaldieren, kreeft, vis en foie gras combineren goed met champagne. Staat er kalkoen op het menu? Dan schenk je best een rijpere oude champagne. Dessertjes gaan dan weer goed samen met een een demi sec fles.”

Zeker niet doen: Hou je beste flessen niet tot op het einde. Het zou zonde zijn als niemand het drankje nog kan appreciëren omdat de gasten al wat te veel op hebben. Een vuistregel: start met de lichte, frisse champagnes en eindig met de flessen die wat krachtiger en voller van smaak zijn.

Lees ook:3x per week een glas champagne is uitstekend voor het geheugen
Lees ook:Vinologe Jacqueline Niesten maakt einde aan Château Migraine
Lees ook:*** Nadia Santini is beste lady-chef ter wereld
Lees ook:‘Vrouwen spoelen hun depressieve gevoelens weg met teveel wijn’
Lees ook:Wijn als het ultieme medicijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>