3x per week een glas champagne is uitstekend voor het geheugen

madameclicquotChampagne: alleen van het woord word ik al licht en vrolijk. Je drinkt het op speciale momenten van het leven. Rites de passages.

Een vriendin van me heeft een champagne-memorywand. Met aan elke geplopte kurk een kaartje met de datum en de reden van de feestelijkheid.

Champagne komt niet alleen op gedenkwaardige momenten op tafel, maar de über-vrouwelijke drank zorgt er ook nog eens voor dat je deze beter kunt onthouden…….

Een gezonde dosis bubbels zou zelfs helpen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te voorkomen.

Jeremy Spencer, professor biochemie aan de universiteit van het Britse Reading raadt iedereen boven de 40 aan wekelijks 2 tot 3 glazen champagne te drinken.

“Dementie begint vermoedelijk als iemand in de 40 is en houdt aan tot hij of zij in de 80 is”, verklaart Spencer. “Het is een geleidelijke aftakeling. Hoe vroeger je begint met de inname van de heilzame ingrediënten in champagne, hoe beter”.

De weldoener is een zuur dat in de druivensoorten pinot noir en pinot meunier wordt aangetroffen.

Aan het hoofd van het oudste en bekendste champagnehuis van Frankrijk stond ooit een vrouw. De ‘grande dame’ Nicole-Barbe Clicquot maakte Veuve Clicquot Ponsardin onder haar bewind wereldberoemd. Het kent een rijke geschiedenis waarbij onder andere de uitvinding van de horizontale remuage in 1818 aan Veuve Clicquot wordt toegeschreven.

champagne-veuve-clicquot-grande-dameHet sediment van dode gistcellen kon hierbij vakkundig verwijderd worden zonder het karakter van de wijn en de bubbels aan te tasten. Dankzij deze behandeling blijft de champagne kristalhelder.

Het was ook de weduwe Cliquot die in 1814 het Rusland van de tsaren opende voor champagne. Er wordt gezegd dat de grande dame Clicquot ook de eerste rosé champagne maakte. De slogan was jarenlang: ‘Er is maar één kwaliteit en dat is de beste kwaliteit.’

In 1972 werd de ‘Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award’, in het leven geroepen, als eerbetoon aan Madame Clicquot.

Tegelijkertijd is toen de 6 jaar oude Grande Cuvee ‘La Grande Dame’ met vintage-jaar 1966 gelanceerd. Nog altijd is ‘La Grande Dame’ de meest exclusieve champagne en geldt als eerbetoon aan de grote dame van de champagne.

Sinds 1981 is de Prix Veuve Clicquot eveneens een gerenommeerd initiatief in Nederland. In de afgelopen ruim 3 decennia heeft deze prijs een bijzondere en prestigieuze positie verworven en wezenlijk bijgedragen aan een positieve waardering van vrouwelijk ondernemerschap.

Dit jaar werd op 18 maart de 33e Nederlandse Zakenvrouw van het Jaar verkozen, oftewel gelauwerd met de ‘Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award’. Die eer viel toe aan Heleen van Oord en zij was afgelopen zondag te gast bij Eva Jinek, waar ze verhaalde over de moed en het ondernemerschap van Nicole-Barbe Clicquot en de inspiratie die nog altijd uitgaat van deze vrouw van het begin van de 19e eeuw.

Madame Clicquot from Veuve Clicquot Brasil on Vimeo.

Lees ook:Het bruisende verhaal van de weduwe Clicquot: Santé++++
Lees ook:Danny Hollestelle is Zakenvrouw van het Jaar 2015
Lees ook:Vivienne van Eijkelenborg is de zakenvrouw van 2016
Lees ook:*** Nadia Santini is beste lady-chef ter wereld
Lees ook:Champagne bruist voor Ria Joosten als Zakenvrouw van 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>