Oorlogsverhaal ‘Tante Roosje Glaser’ wordt theaterstuk

Dansen-met-de-VijandPaul groeit op in een katholiek gezin. Wanneer hij 40 jaar is stuit hij op een voor hem bewust verzwegen familiegeheim; dat van zijn Tante Roosje (1915-2000), de zus van zijn vader die hij nooit zag.

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop.

Dit is voor hem het moment om het familiegeheim te onthullen; de ontdekking van de Joodse identiteit van zijn familie en het verzwegen lot van tante Roosje.

Hij ontmoet haar in Zweden en schrijft haar turbulente levensgeschiedenis op, waardoor in 2010 zijn boek over haar gepubliceerd wordt. Janke Dekker Producties maken van het boek nu een theaterbewerking.

Roosje is een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Als danslerares boekt ze successen en danst in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel.

Ze verliest haar grote liefde, zoekt troost en trouwt de verkeerde man. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man sympathiseert met de nazi’s.

Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma’s. Roosje komt terecht in 6 concentratiekampen.

Onder deze moeilijke omstandigheden probeert ze de regie over haar leven te houden. In Auschwitz leert Roosje SS’ers dansen en de bijbehorende etiquette. In zijn zoektocht brengt de auteur het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante tot leven.

De titeldrol zal worden vertolkt door actrice Truus te Selle. Mike Weerts speelt haar neef.

‘Dansen met de vijand’ gaat op woensdag 24 februari 2016 in première in het Compagnietheater in Amsterdam.
sitestat

Lees ook:Geen enkele Joodse vrouw uit Noorwegen overleefde de Holocaust
Lees ook:70 jaar na Auschwitz: Klara (101) overleefde, omdat het gas op was
Lees ook:Corine Koole over keuzes bij kanker
Lees ook:Jessica Durlacher mocht van haar vader Anne Frank niet lezen
Lees ook:Johanna ter Steege in Franse film over Auschwitz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>