Jessica Durlacher mocht van haar vader Anne Frank niet lezen

NIWLeon&JessicaJessica Durlacher mocht van haar vader, socioloog Gerhard Durlacher, als kind nooit de dagboeken van Anne Frank lezen.

“Mijn vader heeft van zijn 13e tot zijn 17e in concentratiekampen geleefd en overleefde Auschwitz. Hij kon het lot van Anne niet verdragen, dat wilde hij mij besparen….”

Aldus vertelt de auteur vanochtend aan Nieuws.nl, op de dag dat het toneelstuk ANNE, dat zij samen met haar echtgenoot Leon de Winter schreef, in première gaat in Theater Amsterdam.

Durlacher las het boek uiteindelijk toen ze volwassen was. Ze ziet het verhaal van Anne Frank als symbool voor alle oorlogsverhalen, die volgens haar verteld moeten blijven worden aan de komende generaties.

De laatste toneelbewerking gebaseerd op de dagboeken van Anne stamt uit 1955, dus er viel een hoop te veranderen voor het schrijversechtpaar. Zo kent de nieuwe bewerking een ander einde dan de oorspronkelijke versie, die stopt bij het kloppen op de deur van de Duitsers die de onderduikers komen halen.

Nu de voorstelling af is, hoopt Durlacher vooral dat de druk minder wordt. De Winter en zij waren dagelijks bij de repetities en pasten nog geregeld het script aan.

“Ik vind het hysterisch spannend en hoop dat het na de première wat rustiger wordt. Ik zou willen dat mijn vader het had kunnen zien, maar hij is overleden. Ik ben benieuwd naar wat hij ervan had gevonden. En dan vooral naar wat hij ervan vindt dat ik alsnog de boeken gelezen heb.”

Het theaterstuk ANNE gaat vanavond in première in het nieuwe Theater Amsterdam.

Lees ook:Jessica Durlacher & Leon de Winter schrijven nieuw theaterstuk met dagboekteksten Anne Frank
Lees ook:Jessica Durlacher vindt commotie over diner-arrangement ANNE onzin
Lees ook:Amerikaanse Congres eert Anne Frank
Lees ook:Theaterstuk Anne Frank wegens succes opnieuw verlengd
Lees ook:ANNE Frank krijgt eigen theater aan het IJ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>