Kunst gemaakt door een zij

Artemisia Gentileschi,Rome 1612. Een tijd waarin het absoluut niet gewoon was om als vrouw kunstenaar te willen worden en misschien nog uitzonderlijker om een man aan te klagen wegens verkrachting.

Toch was dat precies wat de vader van Artemisia deed nadat zijn collegakunstenaar zijn dochter veel meer had willen bijbrengen dan alleen het perspectief tekenen!

Drama en sensatie bepaalde het begin van de kunstenaarscarriere van deze zeer getalenteerde Artemisia Gentileschi (zie zelfportret hiernaast), die desondanks zou uitgroeien tot een van de grote kunstenaars van de Italiaanse barok….

De cursus ‘Art made by her, kunst gemaakt door een zíj’ geeft antwoord op deze vraag en zoemt in op vrouwen in de kunst. Kunstenaressen die eeuwenlang zij aan zij met hun mannelijke collega’s kunst hebben gemaakt, tegen de verdrukking in, vechtend tegen vooroordelen en een gesloten mannenbolwerk.

Vrouwen die moeiteloos de concurrentie met hun mannelijke collega’s blijken aan te kunnen en naast kunst van hoge kwaliteit een interesant verhaal te vertellen hebben.

‘Art made by her’ blijkt een verrassend en afwisselend onderwerp, dat alle disciplines en periodes bestrijkt: van schilder- tot beeldhouwkunst, van fotografie tot bouwkunst. Van de renaissance, via de barok en de 18de eeuw, het impressionisme en de art nouveau tot moderne en hedendaagse kunst.

Onder leiding van kunsthistorica Brenda Schipper, een bevlogen vertelster, wordt deze cursus geven In De Cultuurfabriek van Gorichem.

Lees ook:Herstory van Karin Haanappel: verzwegen kunstenaressen
Lees ook:Beyoncé als casus voor universitaire studie
Lees ook:8 zakenvrouwen gaan vandaag op weg naar de top van de Mont Blanc
Lees ook:Startende onderneemsters belonen zichzelf minder dan de mannen
Lees ook:Website SASSY voor academisch alledaags seksisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>