KENAU: Hedlin of Helleveeg?

kenau-de-film2014 is KENAU-jaar. Deze Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) wordt dit jaar gestalte gegeven in een roman, een biografie, een film, een opera, een documentaire en een jeugdboek.

Daar komt nu ook nog een expositie bij.

Het Frans Hals Museum in Haarlem schenkt vanaf 15 februari aandacht aan Kenau die een compleet vrouwenleger op de been kreeg, onder de titel ‘Heldin of Helleveeg?’

Het museum wil een genuanceerd en historisch verantwoord beeld geven.

De alleenstaande moeder en eigenaresse van een scheepswerf werd een legende vanwege haar felle verzet tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. In de winter van 1572 leidde Kenau met haar vrouwenleger het verzet van Haarlem tegen de Spaanse overheersers.

Volgens het Haarlemse museum hebben weinig vrouwen zulke schommelingen in hun reputatie gekend als zij. Het gevecht tegen de Spanjaarden maakte haar een heldin, maar ook voerde ze haar hele leven lang rechtszaken waarmee ze vaak kwaad bloed zette.

Al heel vroeg werd haar naam gebruikt als scheldwoord en meer dan 20 jaar na haar dood werd ze nog voor ‘heks’ uitgemaakt.

De Kenau-tentoonstelling, die duurt tot en met 18 mei, volgt aan de hand van originele 16e- en 17e-eeuwse schilderijen, prenten en handgeschreven documenten de sporen van deze vrouw.

Lees ook:Tessa de Loo schrijft historische roman over Kenau Simonsdochter Hasselaer
Lees ook:Speelfilm ‘Kenau’ vanaf volgende week in de bioscoop
Lees ook:KENAU: nu het boek van Tessa de Loo, straks de film met Monic Hendrickx
Lees ook:Monique Hendrickx met ‘Kenau’ opnieuw in de prijzen
Lees ook:Kenau’s vrouwenleger o.l.v. Monic Hendrickx

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>