Filmpje gevonden met beelden van Aletta Jacobs

Aletta-de-musicalEr zijn voor het eerst bewegende beelden ontdekt van Aletta Jacobs (1854-1929).

De vondst werd gedaan door historicus Marten van Harten. Hij stuitte op de beelden toen hij onderzoek deed voor het project ‘Discover Peace in Europe’.

Dat maakt het Atria Kennisinstituut bekend.

Op de beelden uit 1915 is te zien hoe Aletta Jacobs samen met Jane Adams en Gertrud Baumer, tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de Brandenburger Tor in Berlijn loopt. Zij waren daar om de gevolgen van de voedselblokkades te bestuderen.

Alleta Jacobs-deskundige Mineke Bosch is opgetogen: “De vondst geeft aan dat de digitale revolutie nu allerlei bronnen beschikbaar en vindbaar maakt die dat voorheen niet waren! Ik sluit niet uit dat er nog meer bewegende beelden zullen opduiken. Afgezien daarvan geeft het een heel mooi beeld van een vitale Aletta Jacobs uit een roemrijke periode uit haar actieve leven: de rondreis langs alle premiers en ministers van buitenlandse zaken van de oorlogvoerende landen om de resolutie van het Haagse Vrouwencongres aan te bieden, in mei 1915.”

Behalve het filmpje is er ook een tot nu toe onbekende brief van Aletta uit 1903 opgedoken. Die bestaat uit 2 delen in 1 envelop en is vanuit Wenen naar haar neef Charles Jacobs verzonden.

Aletta Jacobs schrijft o.a. dat Tsjechoslowakije op het gebied van sociaaldemocratie en de vrouwenbeweging nog in de kinderschoenen staat. De originele brief is toegevoegd aan de collectie van Kennisinstituut Atria.

Lees ook:De tijd van Aletta Jacobs: vrouwen van de straat rond 1900
Lees ook:Borstbeeld van Neerlands über-feministe Aletta Jacobs onthuld
Lees ook:De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland: ‘werken en feesten vormen schoone geesten’
Lees ook:Aletta Wie?
Lees ook:Aletta Jacobs De Musical

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>