De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland: ‘werken en feesten vormen schoone geesten’

EenBeetjeOpstandigheidDe eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland – Aletta Jacobs zeker? Nee, dat was de eerste vrouwelijke studente in Nederland, de eerste hoogleraar is bijna net zo onbekend als Aletta Jacobs beroemd is.

Dus, vond wetenschapshistorica Patricia Faasse, moest er maar eens een boek geschreven worden over deze bijzondere vrouw: Johanna Westerdijk, hoogleraar in de plantenziektekunde………..

‘Werken en feesten vormen schoone geesten’, was het levensmotto van deze bijzondere vrouw, want ‘van een saai leven gaat zelfs een schimmel dood.’

Johanna Westerdijk (1883-1961) was een verdienstelijk wetenschapper. In 1951 werd ze benoemd tot lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze kreeg eredoctoraten in Uppsala (1957) en Giessen (1958). Ze begeleidde 56 promovendi, waarvan bijna de helft vrouw.

Maar ook naast haar wetenschappelijke carrière leidde Westerdijk een opvallend leven. Met haar liefde voor partijtjes, drank en dans, haar afkeer van handwerkjes, het huwelijk en andere conventies, haar opgewektheid, gastvrijheid en mensenkennis veroverde ze een unieke plaats in een door mannen gedomineerde wereld.

Onder haar leiding groeide een oude villa in Baarn uit tot het centrum van een wereldomspannend netwerk van wetenschappers en industriëlen. Haar levensmotto ‘Werken en feesten vormt schoone geesten’ is in steen gebeiteld boven de deur van het laboratorium. Kom het verhaal van Johanna Westerdijk ontdekken tijdens de ’1001 Vrouwen’ lezing, het geeft een verrassende inkijk in het leven van een buitengewone vrouw.

Patricia Faasse is auteur van de biografie ’Een beetje opstandig’ over Johanna Westerdijk. Faasse studeerde zelf gezondheidswetenschappen in Maastricht en deed promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam bij de vakgroep wetenschaps- en technologiedynamica. Sinds 2006 is ze verbonden aan het Descartes Centre for the History and Philosophy of the Sciences and Humanities van de Universiteit Utrecht.

Haar lezing vindt plaats op 19 april in het auditorium van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, op de tweede verdieping van Vijzelstraat 20. De start is om 11:00 uur, ontvangst met koffie en thee. Het bijwonen van de lezing kost €5 p.p. U kunt ook een combinatiekaart aanschaffen voor €10, deze kaart geeft u recht op het bijwonen van de lezing en een bezoek aan de tentoonstelling ’1001 Vrouwen’ bij Bijzondere Collecties (op loopafstand van Atria). Aanmelden: [email protected].

Lees ook:Laura Nys wint Johanna Naber scriptieprijs
Lees ook:Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns
Lees ook:Louise Fresco per 1 juli bestuursvoorzitter WUR
Lees ook:Hoe geëmancipeerd zijn de vrouwen op televisie eigenlijk?
Lees ook:Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>