Aletta Wie?

AlettaJacobsMinekeBoschZij zijn niet de echte pleiters voor het feminisme, maar toch legden de jongens van POWNED een nogal gênant probleem bloot.

Naar aanleiding van het ontdekken van de eerste en tot nu toe enige beelden van Aletta Jacobs deden zij een Haagse rondvraag waaruit blijkt dat Nederlandse politici bedroevend weinig weten over de historie van het feminisme…….

Bekijk het filmpje onderaan dit bericht. Let wel: alle antwoorden die gegeven worden, zijn onjuist. Voor deze mensen en voor u de volgende boekentip: ‘Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid’.

Want wie deze Aletta Jacobs helemaal was? Nou dat was nogal heel veel.

Zij was de eerste vrouw in Nederland die werd toegelaten tot een universiteit, de eerste vrouw die afstudeerde als arts, de eerste vrouw die promoveerde, de eerste vrouw die een artsenpraktijk opende en de eerste vrouw die zich op een kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde laten plaatsen.

Gedreven door haar ‘onwrikbaar gevoel voor rechtvaardigheid’ betwistte Aletta Jacobs waar zij kon de fatsoensregels die vrouwen belemmerden in hun vrijheid. Zij werd uiteindelijk de spil en de ziel van de Nederlandse beweging voor vrouwenkiesrecht. Haar wapens waren een scherp politiek en strategisch inzicht, humor, toewijding, idealisme, onuitputtelijke energie en doorzettingsvermogen.

Aletta Jacobs-biografe en hoogleraar Mineke Bosch beschrijft de lange weg die Aletta Jacobs aflegde van ‘eenvoudig dorpskind’ uit een joods doktersgezin in de Groningse veenkoloniën tot wereldburgeres die op bezoek ging bij de paus én de president van Amerika om hen persoonlijk de resoluties van het Haagse Vrouwencongres voor de vrede aan te bieden.

Lees ook:Borstbeeld van Neerlands über-feministe Aletta Jacobs onthuld
Lees ook:Filmpje gevonden met beelden van Aletta Jacobs
Lees ook:Aletta Jacobs De Musical
Lees ook:92 jarige Eddy van Drooge behaalt haar bul aan de RUG
Lees ook:Aletta de Musical vanaf vandaag weer even in de reprise

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aletta Wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>