Smartengeld voor de nog levende Ierse “Maggies’

MagdalenaLaundriesDe ongeveer 770 nog levende vrouwen die in het verleden te werk zijn gesteld in zogeheten Magdalene Laundries in Ierland krijgen een schadeloosstelling van ten minste 34,5 miljoen euro……….

Dat heeft de Ierse minister van justitie Alan Shatter woensdag bekendgemaakt. Shatter volgt daarmee de aanbevelingen in een rapport over de ‘Maggies’.

In februari presenteerde de regering een rapport over de rol van de staat in de werkhuizen. Vanaf 1922, het jaar van de Ierse onafhankelijkheid, tot 1996, toen de laatste wasserijen werden opgedoekt, zijn 10.012 vrouwen naar de huizen gestuurd, die door 4 zusterordes werden geleid. Daar verbleven zij gemiddeld 7 maanden.

De werkhuizen waren oorspronkelijk bedoeld om ‘gevallen vrouwen’ voor te bereiden op een terugkeer naar de samenleving, maar gaandeweg kregen ze meer het karakter van strafinrichtingen en gevangenissen. De vrouwen kregen vaak niet of nauwelijks betaald en voelden zich gedetineerden.

Volgens Shatter krijgen vrouwen die in de wasserijen te werk zijn gesteld een schadevergoeding variërend van 11.500 euro tot 100.000 euro. Ook krijgen ze gratis medische zorg en een pensioen als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Lees ook:Eindelijk excuses voor zogenaamde ‘liederlijke Ierse vrouwen’
Lees ook:Angela Ahrendts van Burberry is de bestbetaalde CEO van Groot Brittannië
Lees ook:Levende Barbie voelt zich menselijke halfgod
Lees ook:Met Rihanna wordt whiskey aan de vrouw gebracht
Lees ook:Hersendode Ierse wordt in leven gehouden vanwege haar zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>