Expositie van fotografe Zanele Muholi is aanklacht tegen holebi-geweld

ZaneleMuholiDe Zuid-Afrikaanse fotografe en activiste Zanele Muholi doet in de expositie fo(u)nd een oproep om het systematische geweld tegen lesbische, homoseksuele en transseksuele mensen in Zuid-Afrika een halt toe te roepen.

Vrijdag tijdens de opening gaat ze in gesprek met Boris Dittrich, bestuurslid van het Prins Claus Fonds en Advocacy Director seksuele minderheden bij Human Rights Watch.

Zanele Muholi maakt intieme portretten, die de schoonheid en zachtheid maar ook de grote kracht van het individu visualiseert. Door haar integere en respectvolle benadering geeft zij deze verborgen gemeenschap het vertrouwen en de kracht om zich aan de buitenwereld te tonen.

De fotografe ontving reeds diverse belangrijke prijzen zoals the Index on Censorship award for Freedom of Expression (2013) en the LGBTI Recognition Award for the Best Photographer (2012). Haar foto’s zijn wereldwijd getoond op tentoonstellingen zoals dOCUMENTA (13) in Kassel (2012) en in het Zuid-Afrikaanse paviljoen op de Biënnale in Venetië (2013).

De foto’s in de expositie fo(u)nd zijn gemaakt in een sociaal-documentaire stijl en zij vormen een herinnering en eerbetoon aan de slachtoffers van seksueel geweld in de zwarte gemeenschap in Zuid-Afrika.

In de Beulahs serie toont zij mooie, jonge, homoseksuele mannen en transseksuele vrouwen die gekleed zijn in traditionele Afrikaanse kostuums. Door de traditionele kostuums benadrukt ze de Afrikaanse oorsprong van deze individuen en de erkenning als volwaardige burgers van het land.

Sinds 2006 werkt Zanele Muholi aan de opbouw van Faces and Phases, een archief van zwart/wit portretten van de lesbische, homoseksuele en transgender gemeenschap in Zuid-Afrika.

Blanco ruimtes tussen de portretten stellen de slachtoffers van homogeweld voor. Zeer indringend zijn de Crime Scene series, foto’s van de locaties waar lesbische zwarte vrouwen op een gewelddadige wijze om het leven zijn gebracht. Ook wordt de documentaire Difficult Love getoond, over haar manier van werken en haar relatie tot de mensen die zij vastlegt in haar fotografie.

De opening van fo(u)nd vindt plaats op 6 september 17:30 uur. De tentoonstelling in de Prins Claus Fonds Galerie is gratis te bezoeken van 7 september tot 22 november 2013 maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur – 17.00 uur op Herengracht 603, Amsterdam.

Lees ook:3 vrouwelijke winnaars Prins Claus Prijs komende week in Nederland
Lees ook:Abafazi, Mothers of Africa, nu in Nederland
Lees ook:Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer (90) overleden
Lees ook:In Dordrecht heeft 29% van de zwangeren hiv
Lees ook:Topchef Margot Janse kookt deze dagen in het RIJKS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>