3 vrouwelijke winnaars Prins Claus Prijs komende week in Nederland

naiza-khanVoor het eerst komen de winnaars van de Prince Claus Awards naar Nederland om hun prijs in ontvangst te nemen.

Zo niet de grote winnaar, de Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm, die om zijn ‘creatieve vernuft’ en strijd voor sociale rechtvaardigheid dit jaar de Grote Prins Claus Prijs €100.000,= toegewezen kreeg.

Hij overleed net deze week op 84-jarige leeftijd.

Het Prins Claus fonds prees Fouad voor zijn rol als politiek commentator en ‘voorvechter van de positie van armen en rechtelozen’.

Dit jaar zijn er ook 3 vrouwelijke winnaars van een Prins Claus Prijs.

Zanele Muholi, fotografe, Zuid-Afrika Fotografe Zanele Muholi (Umlazi, 1972) portretteert op krachtige en persoonlijke wijze de lesbische, gay, biseksuele en transgender (LGBT) gemeenschap in Zuid-Afrika. Met haar foto’s legt ze moedig de vinger op tegenstrijdigheden tussen het progressieve regeringsbeleid van Zuid-Afrika en de dagelijkse praktijk van gewelddadige homofobie in het land.
Haar werk was al te zien tijdens dOCUMENTA in Kassel en op de Biënnale in Venetië. Speciaal voor de Prince Claus Awards zijn haar foto’s nu tot en met 13 december te bewonderen in de expositie fo(u)nd, in de Prins Claus Fonds Galerie te Amsterdam.

Naiza Khan, beeldende kunst, Pakistan. (zie foto boven) In haar indringende werk stelt beeldend kunstenared Naiza Khan (Bahawalpur, 1968) de maatschappelijke paradoxen in de Pakistaanse samenleving, met name de complexe positie van de vrouw in de samenleving aan de orde. Zij is een rolmodel voor jonge kunstenaars en het door haar opgerichte kunstenaarscollectief VASL is een cruciaal knooppunt voor de hedendaagse kunst in Pakistan.
Ze werd vooral bekend met haar serie ‘The Skin She Wears’. Hierin toont ze, met het vrouwenlichaam als metafoor, de lastige positie waarin vrouwen in haar thuisland verkeren. Golvende stalen jurken en ijzeren lingerie maken een tegenstrijdigheid van de Pakistaanse samenleving voelbaar: het vrouwenlichaam is geliefd, maar vaak ook taboe in de door mannen gedomineerde maatschappij.

Carla Fernández, ontwerp en cultureel erfgoed, Mexico. De modeontwerpster en cultuurhistorica Carla Fernández (Saltillo Coahuila, 1973) houdt zich bezig met de documentatie en bescherming van de rijke weefcultuur van de inheemse Mexicaanse gemeenschappen door deze te transformeren tot prachtige, eigentijdse kleding. Ze heeft een duurzaam business model ontwikkeld, gebaseerd op nauwe samenwerking en erkenning van lokale kennis en talent.

Zanele Muholi, Naiza Khan, Carla Fernández en de andere Prins Claus Laureaten zijn te zien tijdens het festival Culture in Action: Prince Claus Awards Week. Het festival vindt plaats van 9 tot en met 13 december, in de Balie te Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Stedelijk Museum.

Lees ook:Expositie van fotografe Zanele Muholi is aanklacht tegen holebi-geweld
Lees ook:Argentijnse presidente moet time-out inlassen
Lees ook:Kijk eens wat een vooruitgang in Zuid Amerika!
Lees ook:Fotografe Newsha Tavakolian wint Grote Prins Claus Prijs
Lees ook:Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer (90) overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>