‘Vrouwen vrezen de discriminatie als het om topjobs gaat’

RosieChangeWanneer er sollicitatiebrieven binnen komen bij bedrijven, wordt er véél happiger ­gereageerd op mannelijke kandidaten als het gaat om banen die een promotie inhouden.

Een vrouw met dezelfde brief en dezelfde opleiding, heeft eenderde minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Maar het zit ook aan de kant van vrouwen zelf als het gaat om promotiekansen op het vlak van functieniveau.

Waar de ondervraagde mannen massaal ‘ja’ zeggen, laten veel vrouwen dat aan zich voorbijgaan.

Zo blijkt uit onderzoek van de Belgische universiteiten van Gent en Leuven en de IESEG School of Management onder 631 jonge, hoogopgeleide mannen en vrouwen tussen 19 en 26 jaar.

“We zagen nauwelijks verschillen tussen mannen en vrouwen, als het ging om promotiekansen rond jobautoriteit”, zegt Stijn Baert Stijn Baert van de vakgroep Sociale Economie (UGent).

“Vrouwen bleken voor dat soort van job niet bang, ontdekten we. Dat komt door de sociale component. Teamleiderschap impliceert samenwerken en begaan zijn met anderen. En dat ligt veel vrouwen wel.”

Voor het feit dat vrouwen minder snel voor het hogere management suggereren de onderzoekers 2 redenen. Baert: “De afkeer om risico’s te nemen, maar nog belangrijker: de vrees om gediscrimineerd te worden.”

Vrouwen verwachten, gewoon door hun vrouw-zijn, in een topfunctie anders bekeken worden, en dat ze niet voldoende serieus genomen worden. Dat zorgt er volgens deze researchers voor dat zij al op voorhand zeggen: ‘Laat maar.’

Opvallend aan het onderzoek is dat ondervraagden hun privéleven, zoals bijvoorbeeld de zorg voor kinderen, als minste sta-in-de-weg voor een promotie zien. Maar Anneloes Leijssen van Women Inc, is het niet eens met die conclusie, vertelt ze bij NOS Nieuws.

“Het onderzoek is gedaan onder studenten. Dan is het logisch dat zorg voor kinderen geen grote rol speelt. Wij weten dat vrouwen vaker voor minder betalende sectoren kiezen, waar ze werk en zorg kunnen combineren.”

Lees ook:Naast glazen plafonds zijn het kleverige werkvloeren die vrouwen belemmeren
Lees ook:Jonge lesbo’s geliefder op de arbeidsmarkt dan heterovrouwen
Lees ook:Zowel mannen als vrouwen geven toe dat je op de werkvloer beter man kunt zijn
Lees ook:Vrouwen benadeeld bij sollicitatie naar baan met promotie
Lees ook:Vrouwen die het glazen plafond doorbreken, zijn ware wegbereidsters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>