Connie Palmen over het Sylvia Plath-effect

jij-zegt-het-cover3Schrijfster Connie Palmen denkt niet aan kritiek bij het schrijven van haar werken, die vaak gebaseerd zijn op echte mensenlevens.

“Mijn boeken zijn mijn boeken. Hoe mensen erop reageren is niet aan mij. Ik zie het wel….”

Aldus Palmen zaterdag in een interview met NRC Handelsblad, naar aanleiding van het verschijnen van ‘Jij zegt het’ over Ted Hughes en het levenslange effect van de zelfmoord van zijn vrouw en colleag-dichter, Sylvia Plath.

“Ik hoop juist dat ieder boek kritiek krijgt, dat sterkt me in de overtuiging dat ik een knietje heb gegeven aan iets dat nog als taboe gezien wordt. Dat is wat ik wil. Plaagstootjes uitdelen. Nee, het gaat veel meer over de ervaringen die ik heb.”

Palmen vertelt ook over roddels en verhalen die mensen bedenken. “Er is bijvoorbeeld eens een documentaire over me gemaakt waarin allemaal mensen werden geïnterviewd met wie ik niets had. En toen ‘I.M.’ (boek over wijlen haar 1ste man Ischa Meijer) uitkwam heeft een vriend in de krant gesuggereerd dat hij een relatie met Ischa had gehad. Ischa homoseksueel, stond op de voorpagina.”

De schrijfster geeft aan dat ze niet zoveel aan die verhalen en roddels kan doen. “Ik wil alleen, met mijn zoveelste boek, de macht van het woord laten zien. En het enige, dat is natuurlijk een paradox, waarmee ik het verraad kan tonen is door zelf de macht te grijpen en een boek te schrijven. De taal en het woord hebben een gevaarlijke kant.”

Recent werd de ‘methode Palmen’ ook met haarzelf als onderwerp toegepast. In ‘Ica’ schrijft Eva Posthuma de Boer over een auteur die wel heel erg veel trekjes van Connie Palmen heeft.

Lees ook:Connie Palmen kickte van de drank af en start met nieuwe roman
Lees ook:Connie Palmen legt uit waarom schrijvers drinken
Lees ook:De methode Connie Palmen toegepast op Palmen zelf
Lees ook:Aleid Truijens en Margot Dijkgraaf schrijven respectievelijk biografie en literatuurstudie over Hella Haasse
Lees ook:JK Rowling’s boek stijgt van 4159 naar 1 op de bestsellerlijst, nu zij ontmaskerd is als de auteur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Connie Palmen over het Sylvia Plath-effect

  1. Sjaak

    Vreselijk arriogant mens. Schaamt zich voor haar doorsnee afkomct en jeugd. Gaat prat op haar hoge iq. Ik vrees dat ook dat hoge iq behoort bij haar eigen fictie, factie en vooral veel fucksie.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>