Fuck die onzekerheid en kill die papegaai op je schouder

ImposterDe grootste barrière die vrouwen tegenkomen bij het realiseren van hun dromen, is hun eigen onzekerheid.

Rationeel weten talentvolle vrouwen dat ze capabel en geschikt zijn. En toch vrezen ze door de mand te vallen. Ze hebben het idee dat ze eigenlijk iedereen voor de gek houden en niet capabel blijken te zijn.

Dat gevoel overvalt ze, het overkomt ze, een onterechte angst voorontmaskering. Ze weten niet hoe ze met dat gebrek aan zelfvertrouwen moeten omgaan. Als gevolg daarvan leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog, of heel laag. Ze ontwikkelen barrières voor succes.

Aldus Vreneli Stadelmaier die een boek schreef over dit zogenaamde ‘Imposter Sydrome, namelijk ‘Fuck die onzekerheid’.

Ze startte jaren geleden haar eigen bureau SheConsult. Samen met een team van coaches helpt ze tal van succesvolle zakenvrouwen en managers.

Eigen onderzoek van Stadelmaier onder circa 600 hoogopgeleide Nederlandse vrouwen laat zien dat zo’n 65% in haar carrière belemmerd wordt door haar eigen onzekerheid.

Stadelmaier adviseert vrouwen afstand te nemen van de papegaai op hun schouder, zoals ze het negatieve stemmetje noemt.  Net als Marja Wagemaker, wiens boek wij gisteren bij powervrouwen.blog bespraken, pleit Stadelmaier dus ook voor meer lef, ook naar de werkgever toe.

“Desnoods met knikkende knietjes en trillende handen erop afstappen. Die onzekerheid kun je temmen. Echt. De schuld ligt niet bij vrouwen. Dat is te makkelijk. Maar wij hebben wel de sleutel tot de oplossing in handen”, zegt ze vandaag in De Telegraaf.

Organisaties die serieus werk willen maken van diversiteit doen er goed aan het onderwerp onzekerheid, het impostor syndrome, bespreekbaar te maken.

Daardoor krijgen vrouwen, en ook de mannen die er last van hebben (en dat is toch ook 35%) de ruimte om deze gevoelens toe te laten, te bespreken en te onderzoeken. En daarmee ligt er minder druk op, is onzekerheid af en toe laten zien niet meer taboe, en kunnen vrouwen en mannen leren ermee om te gaan. Zodat ze niet meer gehinderd worden deze belemmerende gedachten.

Vrouwen die geen last (meer) hebben van het impostor syndrome zijn ambitieuzer, kiezen er vaker voor om, als er kinderen komen, hun carrière niet op een zijspoor te zetten en stromen vaker door naar topposities.

Lees ook:Weg met het impostor syndrome, oftewel F*ck die onzekerheid!
Lees ook:Joke Smit Prijs 2015 naar Vreneli Stadelmaier
Lees ook:Zelfbeeld-goeroe Tara Brumfitt maakt documentaire
Lees ook:Tijgermoeder Prof. Amy Chua is weer op oorlogspad
Lees ook:Denk aan een vrouw die je bewondert en zeg haar dat vandaag nog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>