Tijgermoeder Prof. Amy Chua is weer op oorlogspad

TigerMotherProf. Amy Chua schrijft in een nieuw boek waarom sommige bevolkingsgroepen in Amerika het beter doen dan andere.

3 jaar geleden trapte ze op heel wat gevoelige tenen met het boek ‘Battle Hymn of the Tiger Mother’.

Daarin ze beschreef hoe zij haar eigen 2 dochters opvoedde: snoeihard en veeleisend en niet begripvol en omzichtig, zoals de meeste ouders in de westerse wereld…….

De Tijgermoeder is een Amerikaanse van Chinese komaf, die doceert aan de Yale-universiteit.

Met haar eerste boek stond ze op heel wat zere tenen en bracht ze een behoorlijke schok in opvoedland teweeg.

Nu lijkt het erop dat Chua met haar komende maand te verschijnen boek ‘The Triple Package’ weer een storm veroorzaakt.

Volgens recensenten die voorinzage hebben gehad, schrijft Chua over bepaalde ‘culturele’ groepen die veel beter presteren dan anderen. Dat zijn volgens haar Joden, Mormonen, Chinezen, Cubaanse ballingen, Nigerianen, Indiërs, Libanese Amerikanen en Iraniërs. Joden winnen veel Nobelprijzen, Mormonen doen het goed in het bedrijfsleven en de financiële sector en Chinese kinderen excelleren op school, zelfs als hun ouders arm en laagopgeleid zijn.

Samen met haar man, Yale-hoogleraar Jed Rubenfeld, meent zij het antwoord te hebben gevonden in een zeker superioriteitscomplex, een gevoel van onzekerheid en ‘controle over de driften’.

Alle succesvolle groepen in de VS denken dat ze exceptioneel of uitverkoren zijn. Tegelijkertijd zijn ze onzeker, hebben ze het gevoel steeds tekort te schieten en menen ze dat ze daarom beter hun best moeten doen zich te bewijzen. Tenslotte beschikken ze over een grote discipline.

Chua erkent dat het onderwerp gevoelig ligt. Maar volgens haar doorbreken de feiten die zij brengt juist de racistische stereotypen. Er zijn zwarte en Spaanstalige subgroepen die het veel beter doen dan veel blanke en Aziatische subgroepen.

Bovendien blijkt dat ook binnen succesvolle groepen het succes bij de derde generatie afneemt, waarmee volgens Chua het idee van aangeboren groepsverschillen of ‘modelminderheden’ wordt ontkracht.

Lees ook:Voor het eerst vrouwen aan de macht bij De Mormonen
Lees ook:Britse politici moeten van de tenen van Margaret Thatcher afblijven
Lees ook:Marga Minco’s ‘Het Bittere Kruid’ viert 50ste druk
Lees ook:Orthodoxe jodenmannen weer kwaad op vrouwen van de Klaagmuur
Lees ook:China stuurt 2e vrouwelijke astronaut de ruimte in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>