‘Vrouwen, ken de gebruiksaanwijzing van je baas!’

MarjaWagenaarWat kun je er zélf aan doen om in je werk hogerop te komen?

En hoe vervul je met succes een leiderschapsrol binnen je organisatie?

In ‘Het Leiderschapsboek voor Vrouwen’ introduceert Marja Wagenaar de 50/50-methode, een nieuw en krachtig principe om jezelf vooruit te helpen in elke fase van de carrièrecyclus.

Besteed de helft van je tijd en energie aan organisatiedoelen en gebruik de andere helft om tijdens je werk je persoonlijke carrièredoelen te realiseren. Want dan is er de perfecte balans, die nodig is om succesvol te zijn in je werk.

Is het niet een beetje betuttelend, antifeministisch ja zelfs beledigend dat zo’n boek er speciaal voor vrouwen moest komen?

De 55-jarige Marja Wagenaar (in een vorig leven PvdA-Kamerlid, nu al weer 10 jaar organisatieadviseur) vindt van niet, zegt ze in het Algemeen Dagblad van vandaag. “Ik zie mezelf als feministe als het om gelijke kansen voor mannen en vrouwen gaat. Maar ik vind niet dat mannen en vrouwen gelijk zijn.”

Vrouwen worden het meest gehinderd door hun eigen bescheidenheid, vindt Wagenaar, een aspect dat ook al naar voren kwam bij het schrale aandeel vrouwen op de Nederlandse TV. “Vrouwen hebben de neiging te denken ‘als ik maar heel hard werk, dan ziet iedereen het wel. Dan komt de waardering, of dat hogere salaris, of die betere functie vanzelf’. Niet dus.”

Waarmee ze vanzelf op het volgende komt: onzichtbaarheid. “Vrouwen venten hun successen vaak nauwelijks uit, terwijl mannen dat misschien wel té vaak doen.”

Een mooi voorbeeld vindt de organisatie-adviseur zwemster Ranomi Kromowidjojo. Die claimt letterlijk haar eigen succes door direct na het behalen van een plak naar de microfoon te rennen. Dat zouden wij, gewone vrouwen, ook moeten doen. Een mail naar je baas sturen: ‘die klant heb ik binnengehaald, mooi hè?’ Dat is niet opscheppen. Dat is laten zien wat je bereikt hebt.”

‘Het Leiderschapsboek voor Vrouwen’ is een compleet en overzichtelijk boek, boordevol praktische oefeningen en inspirerende voorbeelden. Het is het eerste boek waarin de complete carrièrecyclus van vrouwen aan bod komt. Met items als het bouwen van je reputatie, verticaal netwerken, het naar je hand zetten van de ongeschreven regels, strategisch werken en het realiseren van je droombaan. Een boek voor vrouwen die niet alleen goed voor hun organisatie willen zorgen, maar ook voor zichzelf.

Tips voor de top van Marja Wagenaar:

1. Werk je cv minstens 2x per jaar bij
CV’s op bijvoorbeeld LinkedIn worden grif gelezen. Dus zorg dat het jouwe actueel blijft. En zet er niet alleen op wat je aan cursussen hebt gedaan, maar vooral ook welke resultaten je hebt behaald.

2. Neem risico’s
Doe eens iets wat je niet (helemaal) kunt. Vrouwen zijn soms als de dood om fouten te maken. Maar fouten maken hoort erbij. Als je laat zien dat je ervan leert, kan dat een kwaliteit zijn.

3. Ken de gebruiksaanwijzing van je baas.
Je hebt hem/haar nodig om die andere uitdagende baan te krijgen. Wees slim: als je baas graag mondeling wordt bijgepraat, ga hem dan geen ellenlange presentaties per mail sturen.

4. Wacht niet af.
Die leuke baan komt niet vanzelf op je af. Denk na over de volgende carrièresprong die je zou willen maken, en ga ervoor. Niet gelukt? Niet getreurd. Volgende keer beter.

5. Maak dingen niet te zwaar.
Wat opvalt, is dat vrouwen meestal ‘veel sterkte’ tegen elkaar zeggen als ze aan een pittige klus beginnen. Zeg dat als-je-blíéft niet. Wees optimistisch over de afloop. Wens iemand ‘succes’.

Marja Wagenaar, ‘Leiderschapsboek voor Vrouwen’, Van Duuren Media, ISBN 9789089652928, €22,50

Lees ook:Merendeel vrouwen van nu vindt carriere belangrijker dan liefde
Lees ook:Fuck die onzekerheid en kill die papegaai op je schouder
Lees ook:Gezinsvorming houdt vrouwen uit de boardroom
Lees ook:De mannen achter/voor/van de topvrouwen
Lees ook:Dochter en echtgenote bepalen hoe een mannelijk baas t.o.v. vrouwen staat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>