Lydia Rood schreef KENAU vanuit het perspectief van haar tienerdochter

Kathelijne-van-Kenau-boek-omslag-186x300Begin 2014 komt de spectaculaire historische oorlogsfilm ‘Kenau’ in de bioscoop, als onderdeel van een groot mulimediaal project.

Een fantastische cast (met o.a. Monic Hendrickx en Sallie Harmsen als haar dochter Kathelijne) en regisseur Maarten Treurniet, staan garant voor een dijk van een film over deze onverzettelijke Haarlemse heldin en haar strijd tegen de Spaanse bezetter.

Tessa de Loo schreef een roman vanuit het perspectief van de titelfiguur. Lydia Rood liet zich eveneens inspireren door het scenario en schreef een jeugdroman over Kathelijne, de buitenechtelijke dochter van Kenau………

Kathelijne gaat te midden van het geweld van de 80-jarige oorlog de strijd met haar moeder aan. Een fascinerende moeder-dochterrelatie waarin zaken aan de orde komen die een paar honderd jaar later nog actueel en herkenbaar zijn.

Haarlem, 1572. De Spaanse bezetter omsingelt de stad en de strijd barst los. Vluchtelingen en soldaten vinden onderdak op de werf bij de onverschrokken en heldhaftige zakenvrouw Kenau Hasselaer.

Haar oudste dochter Kathelijne verzet veel werk, maar gaat gebukt onder een enorm schuldgevoel na de gewelddadige dood van haar zusje, wat nog versterkt wordt door de afwijzende houding van Kenau.

Moeder en dochter voeren ieder een eenzame strijd, waarin Kathelijne (de ik-figuur) zich met veel moeite weet los te maken van haar overheersende moeder.

In het verhaal staan de kracht en moed van vrouwen centraal als verzet tegen een mannenwereld, waarin vrouwen ongestraft onderdrukt, uitgebuit en verkracht kunnen worden.

Te midden van het oorlogsgeweld, de bezetting en alle onrust leert de praktische Kathelijne voor zichzelf op te komen. De moeizame moeder-dochterrelatie is zeer herkenbaar en van alle tijden.

Lees ook:Speelfilm ‘Kenau’ vanaf volgende week in de bioscoop
Lees ook:Monic Hendrickx is de echte Kenau
Lees ook:KENAU: Hedlin of Helleveeg?
Lees ook:Zwangere tieners in de etalage
Lees ook:Tessa de Loo schrijft historische roman over Kenau Simonsdochter Hasselaer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>