Maria Hopman: Professor Vierdaagse

maria_hopman4Ze houdt van bewegen en van de wetenschap.

En daar heeft fysiologe Maria Hopman een mooie combinatie van gemaakt.

Ze doet al jaren onderzoek naar de gezondheid en de conditie van Vierdaagselopers en wordt daarom ook wel Professor Vierdaagse genoemd.

De 99e editie van Nijmegen start dinsdag……

Daarover bericht De Gelderlander.

Zelf houdt Maria Hopman minder van een wandeltempo en is ze regelmatig hardlopend te vinden in de bossen, maar deze week is ze druk met andere dingen, in de aanloop naar de Vierdaagse.

De onderzoeken van de hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc in Nijmegen (52) kennen een trieste aanleiding. De Vierdaagse van 2006 werd vroegtijdig afgebroken door het overlijden van 2 wandelaars. De hitte werd hun fataal.

“Wat we leren uit onze onderzoeken sindsdien, is dat geen wandelaar hetzelfde is: de ene wandelaar drinkt per dag 2 liter water, terwijl een andere 9 liter drinkt”, vertelt Prof. Hopman.

Ook is inmiddels duidelijk geworden dat de eerste dag van de Vierdaagse de zwaarste dag is. En: “Mannen drogen vaker uit dan vrouwen. Vrouwen volgen onze adviezen beter op, hoe dat nu precies zit, moeten we maar eens onderzoeken.”

De wetenschapster, die ook verbonden is aan de Wageningen Universiteit, liep zelf enkele keren de Vierdaagse. In 1997 reed ze de Elfstedentocht. Als hardloopster heeft ze een beste tijd op de Zevenheuvelenloop van 1 uur en 3 minuten.

In 2011 begon het meerjarenonderzoek van Hopman. Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse wordt gevraagd op internet een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl.

Tevens worden partners, (klein)kinderen, familieleden, vrienden, buren en kennissen die niet meelopen, gevolgd. Zo kunnen onderzoeksresultaten met elkaar worden vergeleken.

3 jaar geleden bleek uit onderzoek door Hopman dat het meedoen aan de Vierdaagse goed is voor mensen met diabetes. Zij zijn goed in staat een zware inspanning te leveren. In 2012 vielen van de 65 gestarte diabeten 4 uit.

In 2013 had Hopman aandacht voor hoogbejaarde lopers; van de 245 mensen boven de 80 jaar viel bijna een kwart uit. Hopman verklaarde dit doordat deze lopers minder zweten en minder snel dorst hebben. Dat kan leiden tot flauwvallen en hartklachten.

Vorig jaar bestudeerde Hopman lopers met hartproblemen. Ze volgde 50 mensen die een hartinfarct hebben gehad.

Dit jaar ligt het eetpatroon van de deelnemers onder een vergrootglas; Hopman wil weten of de wandelaars gezond eten.

Foto: Twitter

Lees ook:Handbagage voor vliegreizen gereduceerd: zakenvrouwen pakken in als een pro
Lees ook:Langzame joggers worden ouder
Lees ook:‘Utregse meiden’ lopen geld binnen voor Helen Dowling Instituut
Lees ook:Bij de Nijmeegse Vierdaagse is de vrouwelijke militair solidair met haar mannelijke collega’s
Lees ook:Britse Marine mag niet meer ‘op echtgenotes en scharrels’ proosten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>