Clichébeeld na bevalling van blije moeder, blakende baby klopt helaas vaak niet

Dr. Veerle Bergink van het Erasmus MC is gespecialiseerd in depressies tijdens en na de zwangerschap.

Daarvoor ontving zij vorig jaar reeds Ramaermedaille met een bedrag waarmee zij verder kon met haar onderzoek.

Het beeld van een zwangere c.q. bevallen vrouw in de media is veel te rooskleurig, ontdekte Bergink.

Daardoor hebben kraamvrouwen ook het idee dat ze zo nodig gelukkig moéten zijn en dat zorgt dus voor een taboe op depressie in het kraambed……

In het echt is dat wel anders, bericht vandaag ook het Algemeen Dagblad.

5% tot 10% van de vrouwen krijgt last van depressieve klachten rond de geboorte van haar kind. “Maar in bijvoorbeeld ‘Ouders van nu’, een tijdschrift gericht op jonge ouders, lees je hier helemaal niets over. Hoogstens over een totaalruptuur, en aan het einde van het verhaal is de vrouw heel blij met haar kind. Zo gaat het echt niet altijd” stelt Dr. Bergink.

In de zwangerschap worden mentale klachten van vrouwen nog te vaak gebagatelliseerd. Dat hoort erbij, horen ze dan. Of ‘wacht maar tot je je baby in je armen hebt, dan weet je waar je het voor doet’. Veel vrouwen voelen zich niet serieus genomen.

“Als die baby dan uiteindelijk in hun armen ligt en ze voelen niets, is er een enorm schuldgevoel. Want van de maatschappij hoor je alleen maar dat dit de mooiste tijd van je leven hoort te zijn. Maar voor heel wat vrouwen is het een nare, eenzame periode. Als vrouw zeggen dat je geen gevoelens voor je kind koestert, daar ligt een groot taboe op.”

“Je kweekt een volgende generatie met psychische klachten als je die vrouwen niet behandel”‘, aldus kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg.

Enerzijds werken stresshormonen via de moeder door op het ongeboren kind. Maar ook na de geboorte kan een depressie bij de moeder voor problemen bij het kind zorgen.

“Een moeder die niet teruglacht als ze een glimlach krijgt van haar baby. Een vrouw die niet of heel overdreven reageert op haar kind. Dat leidt tot problemen op latere leeftijd, zoals angsten, depressies en leerachterstand”, aldus Lambregtse.

Volgens haar is een postpartum depressie, mits onderkend, goed te behandelen. Liefst met het kind erbij. Want niet alleen de klachten van de vrouw moeten behandeld worden, ook de band met haar kind.

“Verloskundigen, gynaecologen, psychiaters en psychologen werken al hard samen om de zorg voor deze vrouwen en hun kinderen goed te organiseren”, ondervindt Bergink. “Nu de maatschappij en de media nog.”

Lees ook:Dr. Veerle Bergink krijgt de Ramaermedaille voor haar onderzoek naar kraambedpsychose
Lees ook:Unieke ‘Vrouwenpoli voor depressie’ in Den Haag
Lees ook:Meeste stellen kiezen voor hun kinderen vaders achternaam
Lees ook:Promovenda Marion v/d Heuvel: alle zwangeren aan de mindfulness
Lees ook:Moeders van ziekenhuis-zuigelingen willen extra zorgverlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>