Mannen zijn van nature in alle vakken beter dan vrouwen

boys_and_girls-Het lijkt een paradox na alle berichtgevingen over jongens die het slecht doen in het onderwijs en het feit dat er nu meer vrouwen een universitaire studie doen.

Maar tot ons komt het bericht dat mannen ‘overal beter in zijn dan vrouwen’…….

Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt in opdracht van de ministeries van onderwijs, cultuur en wetenschap, sociale zaken en economische zaken.

Mannen zijn beter in rekenen en taal en hebben meer probleemoplossend vermogen dan vrouwen, meldt TROUW.

De onderzoekers gebruikten een grote dataset van de OESO waarin de kernvaardigheden van verschillende bevolkingsgroepen uit 24 landen worden vergeleken. Taalvaardigheid, rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen zijn de 3 ‘kernvaardigheden’, aangezien dit de beste graadmeters zijn voor financieel en maatschappelijk succes in onze samenleving, aldus het onderzoek.

Nederland heeft deze kernvaardigheden zeer goed onder de knie. Wat taalvaardigheid betreft scoren alleen Japan en Finland hoger. Met rekenen staat Nederland op een gedeelde 2e plaats achter Japan en bij probleemoplossend vermogen halen we ook de top 3.

Er is gekeken naar jongeren, die in Nederland bovengemiddeld scoren. Autochtone bevolkingsgroepen scoren beter dan allochtonen, waarbij dit verschil op Finland en Zweden na hier het hoogst is.

En er is dus ook gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Net als elders scoren Nederlandse mannen beter op rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen, waarbij de onderzoekers wel opmerken dat bij rekenen het verschil hier ‘opvallend groot’ is. Op taalvaardigheid zijn de verschillen internationaal niet zo groot, behalve in Nederland en Zuid-Korea.

De onderzoekers zeggen er wel bij dat Nederlandse vrouwen weliswaar achterblijven bij de mannen, maar in de internationale vergelijking toch goed presteren ten opzichte van andere vrouwen.

Lees ook:Als school kun je maar beter een vrouw aan het hoofd hebben
Lees ook:Gelijkwaardigheid mannen en vrouwen in Scandinavië het hoogst
Lees ook:Noord-Europa is de beste plek ter wereld voor moeders, Afrika de slechtste
Lees ook:Vrouwen halen de mannen ook met bêta-wetenschappen in
Lees ook:Vrouweljke burgemeesters maken het volk gezonder en rijker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>