Wetsontwerp zou vrouwen in Congo meer rechten geven

Geneviève InagosiEen wetsontwerp over de hervorming van het familierecht is ontvankelijk verklaard in de Congolese Senaat.

Daarin wordt o.a. afstand genomen van de regel dat mannen hun vrouw de toestemming moeten geven voor bepaalde kwesties…….

Dat meldt CongoForum.be.

Het wetsontwerp werd gisteren toegelicht door de minister van Gender, Gezin en Kinderen, Geneviève Inagosi (zie foto). De sociaal-culturele commissie van de Senaat zal de tekst nu nader onderzoeken.

Volgens de minister wordt de juridische bewegingsvrijheid van vrouwen momenteel te sterk beperkt door het familierecht. Zij spreekt van een discriminerende situatie.

“Het familierecht is al meer dan 25 jaar oud. We moeten ons aanpassen aan de sociale, culturele en politieke evolutie in ons land. Sommige bepalingen passen niet meer bij de ontwikkeling van onze maatschappij.”

In haar voorstellen staat ook dat er iets moet worden ondernomen tegen overdreven bruidschatten en dat er behoefte is aan bescherming van kinderen die dreigen te worden mishandeld, seksueel misbruikt, verwaarloosd of verjaagd.

Sommige senatoren vinden dat vrouwen vooral zelf moeten opkomen voor hun rechten.

“Het mag niet afhangen van de mannen of van de wet of die rechten worden gerespecteerd”, zeggen zij. De meeste senatoren willen overigens dat de hervorming van het familierecht ‘rekening houdt met de Afrikaanse cultuur’.

Lees ook:Mannen veroorzaakten de shutdown in de VS, vrouwen losten het op
Lees ook:Er is in Nederland te weinig oog voor verschillen man/vrouw
Lees ook:Amerikaanse democraten willen Janet Yellen als baas van FED
Lees ook:Het walhalla der Islam: vrouwen levend begraven of als slavin houden
Lees ook:Abortus mag nu in Ierland, maar alleen als je suïcidaal bent

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>