Rapport Wereldbank: hoe meer vrouwenrechten in een land, hoe groter de welvaart

WorldBankHet ‘Women, Business and Law’-rapport van de Wereldbank toont aan dat er op het gebied van vrouwenrechten de afgelopen jaren zeker vooruitgang is geboekt, maar dat veel landen het economisch potentieel van vrouwen nog altijd sterk beperken.

Saoedi-Arabië is het land dat vrouwen het minst economische mogelijkheden biedt en in Zuid-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de situatie voor vrouwen er de afgelopen 50 jaar het minst op vooruit gegaan.

Het rapport van de Wereldbank omvat 143 landen en is gebaseerd op gegevens van april 2011 tot en met april 2013 met informatie over wetgeving en interviews met experts. Het onderzoek ging ook na hoe de levensomstandigheden voor vrouwen de afgelopen 50 jaar is geëvolueerd.

De afgelopen halve eeuw zijn de rechten van vrouwen er significant op vooruit gegaan en toch bestaat er in 90% van de onderzochte landen minstens 1 wet die vrouwen tegenhoudt om een bepaald beroep uit te oefenen, een bankrekening te openen, zelf kapitaal te beheren of om zelfstandig beslissingen te mogen nemen.

In 28 landen zijn er meer dan 10 wetten die een onderscheid maken tussen de rechten van mannen en van vrouwen. De helft van deze landen bevinden zich in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en nog eens 11 van deze landen liggen in Sub-Saharisch Afrika. Ook heeft een kwart van de landen geen enkele wet tegen huishoudelijk geweld.

De economische beperkingen van vrouwen zouden volgens de onderzoekers ook een invloed hebben op de welvarendheid van een land. “Wanneer vrouwen en mannen op gelijke voet kunnen participeren in het economische leven kunnen ze samen bijdragen aan een sterke samenleving en weerbare economie” zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank.

De meeste landen zijn al gestart met het afschaffen van vrouwonvriendelijke wetten. In Latijns-Amerika, de Caraïben, Sub-Saharisch Afrika en Oost-Azië zijn de wetten die vrouwen beperkingen opleggen in de afgelopen 50 jaar gehalveerd.

In Ivoorkust en Mali werd er bijvoorbeeld een wet opgeheven die ervoor zorgde dat mannen hun echtgenotes konden verbieden te werken en in Slovakije is de vergoeding voor vrouwen tijdens hun zwangerschap verhoogd.

Lees ook:Nederland stuurt steeds vaker vrouwelijke diplomaten uit
Lees ook:Gelijkwaardigheid mannen en vrouwen in Scandinavië het hoogst
Lees ook:België is vrouwvriendelijk; ronduit kut is het in Jemen
Lees ook:Minister Lilianne Ploumen: ‘Investeren in vrouwen is goed voor de veiligheid’
Lees ook:Hoe meer seksisme, hoe slechter het gaat met de economie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>