Hoe meer seksisme, hoe slechter het gaat met de economie

rosie-the-riveter-croppedIn alle OESO-landen is eenderde of minder ondernemers vrouw, het percentage van het aantal vrouwelijke CEO’s is 3%.

Hoe meer seksisme er is in een land, hoe meer de economie daar onder lijdt……

Zo berekenden de economen David Cuberes (Clark University) en. Marc Teignier (Universitat de Barcelona),

Het gemiddelde inkomensverlies door een ondervertegenwoordiging van vrouwen op de werkvloer in de OESO-landen bedraagt gemiddeld 15,4%

Door een projectie te maken van wat het inkomen zou zijn mochten vrouwen op de werkvloer even goed vertegenwoordigd zijn als mannen, berekenden ze het inkomen per hoofd van de bevolking.

Het gemiddelde inkomensverlies in de OESO-landen is gemiddeld 15,4%. De landen waar vrouwen het minst participeren op de arbeidsmarkt zijn Turkije, Mexico, Chili en Italië. Daar schommelt het inkomensverlies zelfs tussen 20% en 33%.

Ook werd de invloed van de ongelijke vrouwelijke vertegenwoordiging bij entrepreneurs en CEO’s bekeken. De landen die daar het slechtst scoren en dus ook economisch het meest lijden zijn Israël en Turkije (meer dan 7%), gevolgd door Japan, Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Denemarken en Zweden (meer dan 6%).

Opvallend genoeg zijn Ghana, Liberia en Rwanda de landen waar de meeste vrouwen actief zijn op de arbeidsmarkt. Opvallend, omdat het Midden-Oosten en Noord-Afrika de regio’s zijn die het meest lijden onder ongelijke arbeidsmarktparticipatie tussen mannen en vrouwen.

Laatstgenoemde regio’s verliezen gemiddeld 40% inkomen per inwoner, doordat de economieën in die landen vooral op landbouw steunen, waar vrouwen goed vertegenwoordigd zijn.

Lees ook:De Glazen Plafond Index 2015
Lees ook:Vrouwen zonder kinderen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s
Lees ook:Nederlandse vrouwen worden lui van een rijke man
Lees ook:Noord-Europa beste plek voor vrouwen, Congo en Afghanistan de slechtste
Lees ook:Als meer vrouwen fulltime gaan werken, stijgt het bbp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>