Nelson Mandela: ‘Freedom cannot be achieved unless the women have been emancipated from all forms of oppression’

mandela-lange-weg-naar-vrijheidDe Zuid-Afrikaanse oud-president en icoon van de anti-apartheidsbeweging Nelson Mandela is gisteren in zijn eigen huis op 95-jarige leeftijd overleden.

Huidig president Jacob Zuma maakte dat bekend. Mandela stierf volgens hem ‘op vredige wijze’……..

Hij werd eerder dit jaar 3 maanden in het ziekenhuis opgenomen met een longinfectie. Sinds september werd hij thuis intensief behandeld.

Nelson Mandela gold als het gezicht van de strijd tegen het blanke apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij werd in 1962 opgepakt en in 1964 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het voorbereiden van een couppoging om dat bewind omver te werpen.

Op 11 februari 1990 kwam hij na 27 jaar gevangenschap vrij van Robbeneiland. Een jaar later werd Mandela verkozen tot voorzitter van het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres.

Bij de eerste niet-raciale verkiezingen van 1994 werd Mandela gekozen tot president van Zuid-Afrika. Door zijn strijd tegen de apartheid en zijn presidentschap dat daarop volgde, groeide hij uit tot wereldwijd symbool tegen onderdrukking en, in het bijzonder, tegen racisme.

Maar ook zijn quote over gelijkheid tussen de seksen is legendarisch. ‘Vrijheid kan niet bereikt worden zonder dat de vrouwen geëmancipeerd zijn van alle vormen van onderdrukking’.

Daarom hebben we die hier bij powervrouwen boven dit bericht gezet en daarom verdient Mandela hier ook een plekje.

In de dit jaar uitgebrachte biopic met de naam van Mandela’s biografie ‘The long way to freedom’, verbeeldt Idris Elba het lange leven van de vrijheidsstrijder. Nederlandse première: 19 december aanstaande.

Lees ook:Zelda la Grange was 20 jaar lang de p.a. van Nelson Mandela
Lees ook:Jennifer Hudson kruipt in de huid van Winnie Mandela
Lees ook:Prinses Beatrix bij nationaal eerbetoon aan Mandela in Amsterdam
Lees ook:Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer (90) overleden
Lees ook:Conny Braam: de Nederlandse vrouw achter Nelson Mandela

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>