Clitoris herstel-kliniek in Burkina Faso

grand_opening_clitoraidAls eerste land in Afrika krijgt Burkina Faso een kliniek voor vrouwen die slachtoffer zijn van vrouwenbesnijdenissen.

Ze kunnen er hersteloperaties ondergaan aan hun clitoris en schaamlippen die het mogelijk kunnen maken weer iets te voelen tussen hun benen….

Initiatiefnemer is de organisatie Clitoraid die daarvoor samenwerkt met een soortgelijke kliniek in de Verenigde Staten.

Het ‘Ziekenhuis van Plezier’, zoals het genoemd wordt, opent op 7 maart haar deuren in de stad Bobo-Dioulasso, de op een na grootste stad in Burkina Faso. Op Wereld Vrouwen Dag 8 maart hopen ze geheel operabel te zijn.

De hersteloperaties voor vrouwen met FGM duren ongeveer 45 minuten en zijn gratis. Er staan al 300 vrouwen op de wachtlijst. Niet verwonderlijk, vindt woordvoerster Nadine Gary van Clitoraid.

“Wij geven vrouwen zowel als mogelijk hun waardigheid terug en daarmee de mogelijkheid om lichamelijk te genieten, iets wat hen tegen hun wil is ontnomen,” zo verklaart ze tegenover het Franse persbureau.

Het aantal genitale verminkingen in Burkina Faso is al gedaald sinds de ingang van het verbod in 1996, maar onderzoek wees in 2010 uit dat 58% van de slachtoffers meisjes zijn bij wie clitoris en/of schaamlippen zijn verwijderd.

Lees ook:Petitie voor seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in Burkina Faso
Lees ook:Ziekenhuis dat clitoris-herstel doet mag nog niet open
Lees ook:LET OP: ‘t is de week van het clitoris – genot!
Lees ook:New Yorkse kunstenares maakt tentoonstelling over de clitoris
Lees ook:De pijnlijke waarheid over vrouwenbesnijdenis (FGM)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>