VN en Congo: samen tegen verkrachtingen en verminkingen van vrouwen

De Afrikaanse republiek Congo heeft als bijnaam ‘verkrachtingshoofdstad van de wereld’. Het geeft aan hoe onvoorstelbaar groot het vrouwenleed er is.

De afgelopen 10 jaar werden al meer dan 20.000 vrouwen slachtoffers van verkrachtingen.

Vrouwen die kapot zijn gemaakt, mentaal en fysiek. Uitgescheurd, op zo’n brute wijze verkracht dat zij niet meer in staat zijn om hun urine en ontlasting op te houden.

Republiek Congo en de Verenigde Naties hebben gisteren een akkoord ondertekend om de strijd op te voeren tegen dit zeer heftige seksuele geweld……

Het akkoord is ondertekend door de Congolese premier Augustin Matata Ponyo en de speciale VN-gezante voor seksueel geweld in het conflict, Zainab Hawa Bangura. Zij was van 20 tot 30 maart op missie in Congo.

De beide partijen spreken hun bezorgdheid uit over ‘de persistentie van seksueel geweld gepleegd door gewapende mannen, hoofdzakelijk in het oosten van het land’. Volgens het akkoord engageert hoofdstad Kinshasa zich ertoe om de veiligheidssector sneller te hervormen, met aandacht voor nieuwe instrumenten voor de preventie van geweld tegen vrouwen en kinderen.

De Congolese overheid neemt zich ook voor de integratie van misdadigers in het leger te vermijden, de slachtoffers te helpen en te strijden tegen de straffeloosheid.

Zainab Hawa Bangura sprak in Congo onder meer met president Joseph Kabila en verscheidene ministers, met vrouwenverenigingen en hulpverleners in ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Kivu.

Vorige week lanceerden de VN nog een ultimatum tegen Kinshasa, met de uitdrukkelijke aandrang om maatregelen te nemen tegen soldaten die zich schuldig maakten aan verkrachtingen in Noord-Kivu in november vorig jaar. Na de terugtrekking van het regeringsleger uit Goma werden toen 126 vrouwen verkracht.

Lees ook:UNICEF luidt noodklok over dodelijke verkrachtingen van zeer jonge meisjes in Congo
Lees ook:Angelina Jolie in verkrachtingshoofdstad van de wereld: Congo
Lees ook:Leymah Gbowee, vanuit Congo, de verkrachtingshoofdstad van de wereld
Lees ook:KIJKEN: Dr. Mukabe ‘repareert’ verkrachte en verminkte vrouwen
Lees ook:Minister Ploumen roept op tot beschermen Congolese vrouwen tegen verkrachtingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>