Leymah Gbowee, vanuit Congo, de verkrachtingshoofdstad van de wereld

Een onderzoeksmissie in de DR Congo, geleid door de Liberiaanse Nobelprijswinnares Leymah Gbowee, heeft de Congolese regering en de internationale gemeenschap een dringende oproep gedaan.

Er moet een einde komen aan het vele seksuele geweld en vrouwen een centrale rol te geven bij de inspanningen om vrede te stichten……….

Dat bericht Radio Okapi.

Congo wordt wel ‘de verkrachtingshoofdstad van de wereld’ genoemd. Leymah Gbowee ontmoette er vooral sterke vrouwen en vrouwen die onderling solidair zijn.

“Wij zijn hier om de moedige vrouwen te steunen die een verkrachting of ander seksueel geweld overleefden en die nu andere overlevenden helpen. Zulke vrouwen zijn vredestichters. Ze verdienen steun te krijgen om tot een duurzame vrede in Congo te komen.”

Tot de onderzoeksmissie behoren ook journalisten, filantropen en Amerikaanse expertes in de vrouwenrechten.

De missie bezoekt Kigali (Rwanda), Bunia en Bukavu. In elk van die steden ontmoeten de deelnemers vrouwenverenigingen, basisgroepen die opkomen voor gerechtigheid, de autoriteiten en medewerkers van de VN en andere internationale organisaties. Er is ook aandacht voor initiatieven van vrouwen die bedoeld zijn om overlevenden van seksueel geweld te steunen.

Activistes uit Congo werken samen met collega’s uit de hele wereld om het lot van vrouwen in het land te verbeteren, zegt Julienne Lusenge, de voorzitster van ‘Solidarité féminine pour la paix et le développement intégral’ (SOFEPADI).

De onderzoeksmissie ontmoette in totaal meer dan 350 vrouwen in Congo. Zo werden er aanbevelingen ingezameld die bestemd zijn voor de regering, de regio en de internationale gemeenschap.

De vrouwen pleiten bijvoorbeeld voor een betere bescherming van mensenrechtenactivisten, een goed werkend gerecht en schadevergoedingen en hulp voor overlevenden. Een andere aanbeveling houdt in dat het leger en de politie moeten worden hervormd.

Het verhaal van Leymah Gbowee, die in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede won in een Ted Talk…

Lees ook:Angelina Jolie in verkrachtingshoofdstad van de wereld: Congo
Lees ook:Angelina Jolie co-host op conferentie seksueel geweld
Lees ook:Franse presidentsvrouw Valérie Trierweiler op de bres voor massaal verkrachte Congolese vrouwen
Lees ook:Vrouwen, vrede en veiligheid
Lees ook:VN en Congo: samen tegen verkrachtingen en verminkingen van vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>