Bestuur SGP is niet blij met vrouw die op lijst wil

SGP-vrouwen-540Het leek te mooi om waar te zijn.

Voor de heren van bevindelijk gereformeerde zijde toch een aardverschuiving: een vrouw op de lijst, iets waar ze zich met hand en tand tot de laatste snik toe, tegen hebben verzet.

Maar gisteren sloot heel Nederland Lilian Janse in het hart. Zij is bereid om de kwakkelende partij in haar woonplaats Vlissingen aan te voeren.

Haar poging om de eerste SGP-politica te worden wijst volgens voorzitter Maarten van Leeuwen op een ‘tekort aan verantwoordelijkheid bij de leden’.

Aldus meldt dagblad TROUW over de christen mannenbroeders.

In het EO-programma ‘De Vijfde Dag’ werd bekend dat Janse zich als enige kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van de Vlissingse afdeling. Of ze daadwerkelijk lijsttrekker wordt, hangt af van de partij. Die vergadert volgende week.

In huisblad Het Reformatorisch Dagblad meldt Van Leeuwen dat hij niet had verwacht dat de eerste vrouw zich al in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 2014 zou melden.

Volgens de Hoge Raad en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens komt het weigeren van vrouwelijke politici neer op discriminatie. Ze zonnen op een list, maar afgelopen maart koos de SGP eieren voor haar geld.

De beginselverklaring blijft erop wijzen dat vrouwen geen politicus dienen te zijn, maar vrouwen die zich melden worden niet direct geweigerd.

Van Leeuwen veroordeelt Janse’s kandidatuur niet expliciet, maar wijst erop dat de partij het besluit om vrouwelijke politici niet meer te weigeren onder druk heeft genomen.

“De partij handhaaft het standpunt dat een vrouw het regeerambt niet toekomt. Dat blijven we dan ook uitdragen.”

De Vlissingse afdeling heeft volgens Lilian Janse 6 mannen benaderd voor het lijsttrekkerschap. “Die zeiden allemaal nee”, vertelde ze in de uitzending. “Toen zei ik: dan doe ik het wel!”. Wij van powervrouwen zeggen: “zet door Lilian!”

Lees ook:Als er 1 vrouwschaap over de SGP-dam is, volgen er meer
Lees ook:HISTORISCH: Lilian Janse als 1ste SGP-vrouw in de Raad
Lees ook:Fifi Visser volgde SGP-vrouw Lilian Janse voor documentaire
Lees ook:Lilian Janse nam karikatuur zwarte kousen kerk-vrouw weg
Lees ook:Lilian Janse, eerste actieve SGP-politica, zwengelt doodstraf-discussie aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>