Eerste vrouw op Duitse Defensie is wellicht opvolgster Angela Merkel

Met Ursula von der Leyen-Albrecht (55) krijgt Duitsland zijn eerste vrouwelijke minister van Defensie ooit.

Haar aanstelling is de grootste verrassing bij de vorming van de regering Merkel III.……..

De vertrouwelinge van bondskanselier Angela Merkel werd in de Brusselse gemeente Elsene geboren, meldt ZITA.be vandaag.

In Duitsland is Ursula Gertrud von der Leyen-Albrecht van het christendemocratische CDU allang geen onbekende meer. De dochter van de voormalige minister-president van Nedersaksen Ernst Albrecht verwierf naambekendheid op 22 november 2005, toen ze in de regering- Merkel I minister van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd werd.

In die functie zorgde ze ervoor dat er op grote schaal kinderopvangplaatsen bijkwamen en dat mannen ook in aanmerking kwamen voor ouderschapsverlof. Von der Leyen zette ook jarenlang haar schouders onder het initiatief om kinderporno op het internet te blokkeren. Dit leverde haar de bijnaam Zensursula op. In Merkel II kreeg ze eind 2009 de portefeuille van Werk en Sociale Zaken.

Von der Leyen werd op 8 oktober 1958 geboren als Ursula Albrecht in Elsene. Haar vader werkte daar toen voor de Europese Commissie. In 1971 verhuisde het gezin naar Duitsland, waar ze economie studeerde in Göttingen en Münster en aan de London School of Economics and Political Science. Daarna studeerde ze geneeskunde in Hannover. In 1991 schreef ze haar doctoraatsscriptie over het vroegtijdig breken van de vliezen in het kraambed.

5 jaar eerder was ze getrouwd met Heiko von der Leyen. In 1992 verhuisde het echtpaar naar Stanford, California. Terwijl haar man aan de universiteit werkte, nam zij als huisvrouw de zorg op van hun 3 kinderen David, Sophie en Maria Donata. In de VS werd de tweeling Victoria and Johanna geboren, na hun terugkeer naar Duitsland volgden nog Egmont en Gracia. Het gezin woont sinds 2007 in Burgdorf, op het landgoed van haar vader.

Ursula von der Leyen-Albrecht wordt door politieke analisten getipt als een mogelijke opvolgster voor Merkel in het ambt van bondskanselier. Begin 2010 werd ze al eventjes genoemd als kandidate.

Lees ook:Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen als Lara Croft op TV
Lees ook:Duitse Defensie met vrouw aan ‘t hoofd wordt gezinsvriendelijk
Lees ook:Ook Duitsland heeft nu voor het eerst een vrouw als minister van Defensie
Lees ook:Angela Merkel (60): de grijze muis die Mrs Europe werd
Lees ook:Duitsland krijgt kabinet Angela Merkel III

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>