Duitsland krijgt kabinet Angela Merkel III

De leden van de SPD in Duitsland hebben met een ruime meerderheid ingestemd met het regeerakkoord dat de partijtop heeft gesloten met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel.

Daarmee is de weg vrij voor de vorming van een nieuwe regering, het derde kabinet onder leiding van Merkel.

Bij het partijreferendum stemde 75,96% voor de coalitie. De opkomst was hoog: van de 475.000 leden bracht 78% een stem uit.

De uitslag is een overwinning voor SPD-leider Gabriel. Aanvankelijk was er bij de basis scepsis over het regeerakkoord. Veel SPD’ers vonden de maatregelen uit het akkoord niet ver genoeg gaan. Vorige week stemde de jongerenafdeling van de SPD nog tegen het akkoord.

Ook waren partijleden bang dat de SPD door Merkel wordt gemarginaliseerd. Bij de verkiezingen in 2009, na de eerste Grote Coalitie met Merkel, ging de partij van 34% naar 23%.

Waarschijnlijk worden morgen de samenstelling van de nieuwe ministersploeg bekend. De eerste namen zijn al uitgelekt; zo wordt SPD-fractieleider Steinmeier minister van Buitenlandse Zaken. De CDU-politica Von der Leyen zou vertrekken naar Defensie, waar ze de eerste vrouwelijke minister wordt.

In het nieuwe kabinet levert de CDU/CSU 9 ministers, de SPD 6. Angela Merkel wordt dinsdag in de Bondsdag herkozen als bondskanselier.

Als een meerderheid van de SPD-leden nee had gezegd, was er een groot probleem geweest. Andere mogelijke coalities maken weinig kans wegens politieke en personele geschillen.

Dit zei Frau Merkel reeds bij haar verkiezingsoverwinning in september:

Lees ook:Ook Duitsland heeft nu voor het eerst een vrouw als minister van Defensie
Lees ook:Derde dag van de waarheid voor Angela Merkel
Lees ook:Eerste vrouw op Duitse Defensie is wellicht opvolgster Angela Merkel
Lees ook:Angela Merkel doet het nog: ze gaat voor 4e termijn
Lees ook:Nieuw Italiaans kabinet bestaat voor helft uit vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>