Derde dag van de waarheid voor Angela Merkel

Angela Merkel: van lelijk eendje tot Europa’s koningin, las ik gisteravond ergens.

Vandaag is het de dag van de waarheid voor haar: gaat ze een 3e termijn als Bondskanselier maken of niet?

Het conservatieve CDU/CSU-blok van Merkel blijft volgens de peilingen ruimschoots de grootste, maar het is nog maar de vraag of Merkel opnieuw een coalitie kan aangaan met de liberale FDP van minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle………

Volgens de laatste peilingen kan de huidige coalitie rekenen op 299 zetels, 1 minder dan nodig voor een meerderheid in de Bondsdag.

Dat zou betekenen dat Merkel of een grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD moet aangaan, of samen met de FDP op zoek moet gaan naar een 3e coalitiepartner. Dat laatste is overigens alleen een optie als de FDP de kiesdrempel van 5% haalt, iets wat nog allerminst zeker is.

Merkel leidde na de verkiezingen van 2005 al een coalitie met de SPD. De kiezers zien een dergelijke combinatie wel zitten, maar activisten in beide kampen voelen er weinig voor. Beide kampen verschillen van mening over sociale en economische kwesties en in zekere mate ook over een oplossing voor de Europese schuldencrisis.

Angela Merkel zou ook kunnen kiezen voor een coalitie met de Groenen. Een belangrijk obstakel voor samenwerking is weggenomen door de beslissing van Merkel om de sluiting van de Duitse kerncentrales te versnellen.

De combinatie ligt echter niet voor de hand; de partijculturen verschillen sterk van elkaar en ze zouden het waarschijnlijk niet eens kunnen worden over het economisch beleid. De leiders van de Groenen zouden de grootste moeite hebben om de steun van hun achterban te verkrijgen.

Lees ook:Angela Merkel blijft als baken overeind in TV-verkiezingsdebat
Lees ook:Duitsland krijgt kabinet Angela Merkel III
Lees ook:Nieuwe Angela Merkel geboren
Lees ook:‘Angela Merkel’ in lesbisch reclamespotje
Lees ook:Berlijn ontkent voordracht Christine Lagarde door Merkel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>