SGP keurt eerste vrouw Lilian Janse ‘goed’

SGP_vrouw

Wij zeggen ‘goed zeg, lekker goed zeg’ en de Staatkundig Gereformeerde Partij deed dat vanavond ook.

Ja zeggen tegen de eerste SGP-vrouw die de moed had zich als lijsttrekker beschikbaar te stellen: Lilian Janse uit Vlissingen!

Dat hebben de leden van de Vlissingse afdeling vandaag besloten, meldt Omroep Zeeland.

Luidt den klokken! Lilian Janse bedankt op iets eigentijdser wijze iedereen voor de steun, het medium waar zijzelf ‘trending topic’ was sinds het bekend worden van haar plan. (Zie ook het filmpje onderaan dit bericht.)

Iemand die veel verstand heeft van de bevindelijk gereformeerde kerken in Nederland en dus ook van SGP-kringen, vertrouwde mij vanmiddag toe dat ‘de lichteren’ qua geloof altijd in Zeeland hebben gewoond. Volgens haar had dat alles te maken met de frisse zeewind. Maar laten we ook niet overdrijven: de SGP loopt 91 jaar achter, ja eigenlijk meer dan een eeuw!

Lilian was de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Eerder hadden 6 mannen voor de eer bedankt. Van de 37 leden van de gereformeerde partij die vandaag bijeen kwamen, stemden 23 voor de 40-jarige Zeeuwse. Het bestuur van de Vlissingse afdeling had haar kandidatuur al eerder gesteund.

Het is voor het eerst dat een vrouw een politieke functie bekleedt namens de SGP. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de partij zich dit voorjaar gedwongen het omstreden vrouwenstandpunt aan te passen.

De SGP is momenteel overigens niet vertegenwoordigd in de Vlissingse gemeenteraad, dus Lilian moet een flinke campagne voeren. Maar in plaats van een bekende Zeeuwse is ze in 1 week een BN’er geworden. Gefeliciteerd!

Op de dag dat de Amerikanen Women’s Equality Day vieren en da’s ook weer mooi!

Illustratie: Fotomontage Dumpert. Voormalig SGP-partijleider Bas van der Vlies als Staphorster vrouw

 

Lees ook:Kogel door de kerk? SGP-vrouw wil op lijst! (mét uitzending)
Lees ook:Fifi Visser volgde SGP-vrouw Lilian Janse voor documentaire
Lees ook:Bestuur SGP is niet blij met vrouw die op lijst wil
Lees ook:Als er 1 vrouwschaap over de SGP-dam is, volgen er meer
Lees ook:HISTORISCH: Lilian Janse als 1ste SGP-vrouw in de Raad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>