Pia Dijkstra (D66) dient wetsvoorstel in tot ‘uitsmeren’ van zwangerschapsverlof

pia-dijkstraNederlandse vrouwen die gaan bevallen krijgen daartoe 10 weken zwangerschapsverlof.

Zij zouden die 10 volle weken na de geboorte van hun kind ook in deeltijd op moeten kunnen nemen en uitsmeren over een periode van maximaal 30 weken…….

Daartoe dienen D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Steven van Weyenberg vandaag, op internationale Vrouwendag, een voorstel in.

Coalitiepartijen VVD en PvdA staan sympathiek ten opzichte van plannen, zo laten ze desgevraagd weten, maar zullen de precieze uitwerking afwachten en beoordelen in samenhang met de kabinetsvoorstellen. Naar verwachting kan het voorstel na de zomer in behandeling worden genomen.

Initiatiefneemster Dijkstra ziet grote voordelen in het wetswijzigingsvoorstel, waarmee het voor het eerst mogelijk zou worden om bevallingsverlof ook in deeltijd op te nemen. “Het is best een harde knip als je na weken niet te hebben gewerkt, opeens weer vol aan de bak moet”, aldus de D66′ster tegenover NU.nl.

“Veel vrouwen zouden liever eerder en geleidelijker weer in willen stromen, zodat ook de combinatie van werk en gezin beter op te pakken is. Dat zou met ons voorstel mogelijk worden.”

Met het wetswijzigingsvoorstel zouden werkgevers er in principe mee akkoord moeten gaan als hun werkneemsters een flexibeler verlofperiode voorstellen, binnen de mogelijkheden van het dienstverband. Dijkstra denkt echter niet dat het plan bij hen op grote bezwaren zal stuiten.

VVD’ster Ockje Tellegen benadrukt dat het dienstverband voorop moet blijven staan, maar ook dat de vrije keuze van de vrouw niet in het geding mag raken: “Flexibiliteit moet niet leiden tot de druk om eerder weer te gaan werken”, zo stelt ze.

Lees ook:Bevallingsverlof mag vanaf 1 januari ‘uitgesmeerd’ worden
Lees ook:Aanrechtsubsidie gaat in de pedaalemmer
Lees ook:Vrouwenquota vanaf 2016 in het land van Merkel
Lees ook:Pia Dijkstra (D66) hekelt emancipatiebeleid van kabinet
Lees ook:Sharon Dijkstra werkt aan verbod wilde circusdieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>