Hollywood is een wit heteromannen-bolwerk

NinjaRosieEr waren al veel geluiden over het weinig gemengde gezelschap dat in Hollywood de dienst uitmaakt. Inmiddels is het met keiharde cijfers ook bewezen.

Het film-walhalla van de wereld is een heus witte heteromannen-bolwerk……

In totaal werden 11.306 rollen in 109 films en 305 tv-series onderzocht op sekse, afkomst en geaardheid. Daarnaast werd gekeken naar 10.000 regisseurs, producenten, schrijvers en 1500 bestuurders.

Het is dus niet alleen #OscarsSoWhite (de hashtag die in het leven geroepen werd nadat bleek dat bijna alle genomineerden voor de Oscars blank waren) maar ook #HollywoodSoWhite. Dat zegt onderzoeker Stacy L. Smith van de Universiteit van Zuid-Californië, in o.a. USA Today en CityNews.

“We hebben hier niet met een probleem te maken, maar met een crisis. Het is nog altijd een clubje van blanke heteromannen.”

6 bedrijven die 12 of meer grote films uitbrachten (Lionsgate, A24, Universal Pictures, 20th Century Fox, Warner Bros. en Paramount Pictures) kregen een onvoldoende. Alleen Sony Pictures scoort in deze categorie redelijk goed op het gebied van diversiteit. Van de studio’s die 12 of minder films uitbrachten kregen er iets meer een voldoende.

Eenderde van de rollen wordt vertolkt door vrouwen. Minder dan eenderde daar weer van is een actrice van een etnische minderheid. Ook is er een wel een enorm verschil in het aandeel mannen en vrouwen boven de 40 jaar: 74,3% tegenover 25,7%.

Tenslotte identificeert slechts 2% van de karakters zichzelf als LGBT. Zo’n 7 personages waren transgender. De rest van het onderzoek toont o.a. ook aan dat het aandeel cameravrouwen bedroevend laag is.

Lees ook:Zwijgen is goud voor Hollywood-actrices
Lees ook:Slechts 1/4 van de filmrollen wordt vertolkt door vrouwen
Lees ook:Julianne Moore neemt grote rollen aan om ook kleinere films te kunnen maken
Lees ook:Studiobaas Amy Pascal wil geen ‘potten’ en ‘poten’ meer horen in Hollywoodfilms
Lees ook:HOLLYWOOD: mannen krijgen dialogen, vrouwen gaan naakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>