Er moeten meer vrouwen op de regisseurs-stoelen van Hollywood

DirectorChairVrouwen in belangrijke functies achter de camera zijn in de Amerikaanse filmindustrie nog met een lampje te zoeken.

Vorig jaar was 7% van de 250 best scorende films door een vrouw geregisseerd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie, waarover de VRT bericht.

Sinds 1998 gaat de universiteit van San Diego na hoeveel vrouwen achter de camera actief zijn in Hollywood en dit bij de films die het beste scoren.

Van de 250 films die vorig jaar het beste scoorden, zat slechts in 7% van de gevallen een vrouw op de regisseursstoel. Dat is 1% meer dan in 2013 en zelfs 2% minder dan in 1998.

Alle belangrijke functies samen (i.e. regisseurs, scenaristen, producenten, uitvoerend producenten, monteurs en cineasten) werden vorig jaar in 17% van de gevallen door een vrouw uitgeoefend. Ook dat is 1 procent hoger dan in 2013, maar het betekent tegelijk een status quo met 1998.

De onderzoekers trekken aan de alarmbel over deze ‘celluloid ceiling’. Ze noemen het een probleem dat de hele industrie treft en moet worden aangepakt. Ze wijzen er voorts op dat het geslacht van de regisseur doorslaggevend is voor het aantal vrouwen dat op het scherm te zien is.

Lees ook:Celluloid plafond: aantal vrouwen in filmbusiness lager dan 15 jaar terug
Lees ook:Zwijgen is goud voor Hollywood-actrices
Lees ook:Arabische vrouwen achter de camera
Lees ook:‘Silent Ones’ van Ricky Rijneke in de prijzen op filmfestival
Lees ook:Kathryn Bigelow blijft voorlopig enige vrouwelijke regisseur met een Oscar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>