Het gaat (tikkie) beter met de rol van vrouwen in games

RosieGamePlayGames zijn nog te vaak vrouwonvriendelijk,. Ze spelen een bijrol of zijn een lustobject, maar het wordt wel beter.

“Het is eindelijk wat aan het verschuiven……”

Aldus gamewetenschapper David Nieborg in het AD.

Volgens Nieborg spelen ook veel vrouwen games.

“Er bestaat een onterecht beeld dat gamers vooral pubers zijn die in hun kamertje dag in dag uit bezig zijn met spelen. Terwijl gamen eigenlijk heel normaal is: vrijwel iedereen speelt wel eens een online spelletje. Van peuters tot je oma.”

Hij stelt dat games ooit gezinsvermaak waren.

“Eind jaren 90 kwamen de massale spellen zoals we ze nu kennen op. Daarvoor waren computerspelletjes echt een gezinsvermaak: iedereen vond het leuk Super Mario te spelen.

“Door de opkomst van de schietspellen en de digitale vooruitgang ontstond er ook een subcultuur van computernerds, legt Nieborg uit. “En die vinden het nog steeds heel fijn om die identiteit te hebben. Ze zijn er trots op.”

“Daarnaast zijn ze enorm fanatiek: ze willen niet dat de spelletjes anders worden. Sterker nog, ze willen alleen maar meer van hetzelfde. En omdat de makers ook vooral mannen zijn, zijn de online games de afgelopen vijftien jaar nauwelijks veranderd.”

Wel ziet Nieborg een kentering.

“Spellenuitgever Ubisoft bijvoorbeeld heeft korte tijd geleden het boetekleed aangetrokken toen bleek dat je geen vrouwelijke assassin kunt spelen in de nieuwe versie van Assassins Creed. Er waren heel veel mannen en vrouwen die daar tegen protesteerden. Dat was opvallend en ik kan me voorstellen dat ze die kritiek meenemen bij een volgend spel.”

Lees ook:Vrouwen gaan de game-industrie bevolken
Lees ook:Vrouwen zijn begonnen aan een opmars in games
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen op hoge posten schrikken de mannen nog steeds af
Lees ook:Meer vrouwen in de game-industrie
Lees ook:Siobhan Reddy is Australische ‘Vrouw van het Jaar’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>