Disney prinsessen: S, M, L of XL ?

fat_disney_princess_We beginnen qua vrouwbeeld in een rare wereld te leven.

Aan de ene kant praten vrouwen elkaar het schoonheidsideaal van ‘zo dun mogelijk’ aan en zijn veel ballerina’s en supermodels net niet anorexia.

Aan de andere kant is er de dikke maffia, zoals ik ze maar noem. Als tegenbeweging willen zij dat kinderen ook dikke meisjes en rolmodellen krijgen voorgeschoteld.

Disney zit nu met haar prinsessen in een spagaat: gaan ze voor het gratenpaleis of gaar er een dikke moeke over het scherm springen. Mijns inziens: beiden een ongezonde situatie…….

DisneyPrincessesIn een petitie gericht aan de Walt Disney Animation Studios roept een Amerikaanse tiener op ook rolmodellen te creëren voor de vollere meisjes.

Deze jonge Jewel Moore ziet de prinsessen van Disney als heel invloedrijk voor meisjes. Ze roept dan ook op personages met curves te creëren om de kinderen te steunen die sowieso al ongelooflijk hard gediscimineerd worden in de media en gepest.

Hoewel haar petitie ‘Every body is beautiful‘ al op redelijk wat gejuich kon rekenen (meer dan 4.400 handtekeningen), leeft de vraag of plus-size prinsessen per se een beter signaal geven dan hun hyperslanke tegenhangers.

Als alternatief wordt dan ook geopperd dat Disney beter zou mikken op normaal gebouwde lichamen voor hun toekomstige personages.

“Als jonge meisjes leren dat schoonheid in alle vormen en maten voorkomt, kunnen ze onze maatschappij mee veranderen”, klinkt het in de reacties. Een tegenstander van het idee schreef dan weer: “Als meisjes zo beïnvloedbaar zijn, zou ik niet willen dat ze opkijken naar prinsessen met overgewicht”.

Zoals altijd in deze gevoelige discussie, ligt de neiging om te vervallen in één van beide extremen altijd op de loer. De zoektocht naar een compromis – het gezonde gemiddelde – gaat dus voort.

We denken dat het om de VS gaat, maar afgelopen week bleek uit cijfers van het CBS dat 40% van de Nederlanders overgewicht heeft en dan gaat het dus niet meer om ‘curves’.

EveryBodyIsBeautiful

Lees ook:Zo zien gezond etende Disney-prinsessen eruit
Lees ook:Kunstenaar maakt van Anne Frank, Malala en Marie Curie prinsesjes
Lees ook:Vrouwelijke Disney-personages hadden in de jaren ’50 meer tekst!
Lees ook:Disney prinsessen in bewustwordings-campagne seksueel geweld
Lees ook:Disney heeft prinses Merida geseksualiseerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>