Topless en naakt in vrouwenbladen: een trend?

KateHudsonToplessGlamourVandaag 2 opmerkelijke gendernieuwtjes uit tijdschriftenland. Namelijk glossy GRAZIA is er nu ook in een mannenuitvoering in Nederland.

En voor de tweede keer dit jaar staat er een topless vrouw op de cover van het vrouwenblad GLAMOUR………

Net nu het Europees Parlement zich buigt over hoe de stereotypes van vrouwen als keukenprinses of hoezenpoes vermeden kunnen worden in de media, lijken topless vrouwen niet exclsuief meer tot het domein van de herenlectuur te behoren.

Eén mogelijke verklaring is de dalende populariteit van papieren magazines, waardoor ‘exclusief voor vrouwen’ niet langer een optie blijkt te zijn. Seks verkoopt, en een nieuwe groep kopers (lees: mannen) is zeer welkom.

Toch denken veel deskundigen aan een andere verklaring. Ze spreken van een ‘nieuw ras’ van topless vrouwen, die het tonen van een natuurlijke, alledaagse en ‘gemiddeld’ uiterlijk aantrekkelijk maken.

“Terwijl veel vrouwen naaktfoto’s van een bewerkte Pamela Anderson misschien niet meer pruimen, willen ze best wel in de schoenen staan van Kate Middleton, die topless geniet van een vakantie met haar man”, zo argumenteert men.

Doe daar nog een naakte, totaal van de ideale maten afwijkende Lena Dunham bij uit de populaire serie Girls of een Rihanna die zorgeloos haar borsten haar borsten laat zien en je hebt een heel ander vrouwelijk naakt dan de geïdealiseerde, met photoshop tot plastic fantastic verbouwde vrouwen.

Hoewel we natuurlijk allemaal blij zouden zijn met een wat gezonder schoonheidsideaal, waar ‘gemiddeld’ de standaard is, blijkt de werkelijkheid van nu toch echt anders.

Wat we nu krijgen, is een halfnaakte Kate Hudson, die veel vrouwen wellicht nog harder met de neus op de feiten drukt: “Hier zijn de perfecte borsten in combinatie met een perfecte huid, een prachtig gezicht én de ideale maten”.

Uit onderzoek blijkt dat ideaal gemaakte (halfnaakte) dames het zelfbeeld van lezeressen alleen maar negatief beïnvloeden. De enige uitzondering zijn vrouwen die een gelijkenis hebben met of bewondering voelen voor de afgebeelde vrouw. Positief of negatief, veel vrouwen voelen zich aangetrokken tot dit soort voorgeschotelde schoonheidsidealen, hoe onbereikbaar ze ook zijn.

Of we binnenkort meer naakt op covers van vrouwenbladen zullen zien of niet, de ‘trend’ is eigenlijk niet zo revolutionair. Magazines tonen en beschrijven de perfecte vrouwen, vriendinnen, partners zolang ze bestaan.

“Er is dus geen nood aan verontwaardiging over deze ‘topless trend’, want al bij al zijn het maar gewoon (bedekte) borsten”, schrijft Lynn Formesyn op de Vlaamse website van GoedGevoel.

Lees ook:Topless demonstratie in Rio flopt. Oorzaak: teveel mannen!
Lees ook:Presentatrice gaat topless tijdens interview met burgemeester
Lees ook:Porno-actrices zonder make-up zijn …… gewoon lieve meisjes
Lees ook:Topless de zon in en toch ook weer niet
Lees ook:Het sextremisme van vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>