Vrouw bij commandotroepen-selectie leidt tot grote onrust

RosieBattlefieldInmiddels is 10% van het personeel bij Defensie een vrouw. Ja de hoogste baas is zelfs een vrouw.

Maar er is nog nooit een vrouw doorgedrongen tot het Korps Commandotroepen in Roosendaal.

Niet dat het niet geprobeerd is, maar het lukte tot nu toe niet om door de voorselectie te komen.

In november gaat de 20 jarige Larissa Bieringa een poging wagen………..

“Als ze goed genoeg is en de test doorstaat, is er niets aan de hand. Er werkt ook een vrouw als kapitein bij de Luchtmobiele Brigade. Of misschien heeft ze alweer een hogere rang. Dat mens was zo verschrikkelijk goed’, aldus militair psycholoog buitendienst Willem Heijster bij Omroep Brabant.

Maar hij maakt wel een kanttekening bij het gegeven dat er mogelijk straks één vrouw tussen alleen maar mannen moet werken. “Alle eenheden bij Defensie drijven op teamvorming en onderlinge relaties. Dat zal anders zijn als er een vrouw bij is”, zegt Heijster.

Volgens hem heeft onderzoek bovendien uitgewezen dat wanneer vrouwen in de minderheid zijn, ze toch het beste functioneren als tenminste 10% vrouw is. Dat is hier nog lang niet het geval.

Heijster vindt het vooral belangrijk om te weten waaróm Bieringa zo graag bij de commando’s wil. “Is dat omdat ze zich graag excentriek gedraagt? Of omdat ze per se wil bewijzen dat ze net zo goed kan zijn als een man? Of omdat ze eigenlijk sowieso liever man was geweest? Het kan allemaal. Zo’n psychologische test is net zo beslissend.”

UPDATE: Larissa leidt inmiddels tot onrust bij Defensie. Dat zegt advocaat Michael Ruperti, die is gespecialiseerd in militaire zaken en veel cliënten en contacten binnen de krijgsmacht heeft.

Bronnen op de werkvloer stellen nadrukkelijk dat het niet werkt om een vrouw of vrouwen bij deze elite-eenheid te zetten gezien de operaties die ze moeten uitvoeren.

“Het is opmerkelijk dat Defensie vrouwen voor de Onderzeedienst en het Korps Mariniers uitsluit. Maar kennelijk geldt dit niet meer voor de commando’s”, legt Ruperti het onbegrip uit. “Dit terwijl de eisen voor commando’s gelijk, zo niet zwaarder zijn dan voor mariniers.”

Lees ook:Commando-kandidate Larissa Bieringa trekt zich terug
Lees ook:Vanaf volgend jaar ook vrouwen bij elitekorps Mariniers
Lees ook:Minister Jeanine Hennis maakt parachutesprong met mariniers
Lees ook:Discussie vrouwen in VS-leger laait op na te zware fitheidstest
Lees ook:Nieuwe test spoort hartaanval bij vrouwen eerder op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>