Nieuwe test spoort hartaanval bij vrouwen eerder op

Hart- en vaatziektes vormen de ladykiller nummer 1 en toch is er meer aandacht voor mannen in de cardiologie.

Niet alleen zijn een aantal mensen in de gezondheidszorg druk om meer aan genderspecifieke geneeskunde te doen, op het jaarlijkse cardiologiecongres van de European Society of Cardiology (ESC) staat de vrouw dit jaar centraal.

En ze hebben goed nieuws: er is een test die vrij nauwkeurig een hartaanval bij vrouwen kan detecteren……..

Vrouwen vertonen in veel gevallen andere symptomen bij een hartaanval dan mannen en krijgen vaker een verkeerde diagnose.

Met de test kan worden vastgesteld hoeveel troponine in de hartspier zit, een eiwit dat wordt aangetroffen in de hartspier waarmee schade kan worden opgespoord. De test kan zeer kleine hoeveelheden van dit eiwit meten, wat vooral belangrijk is voor vrouwen, want die hebben lagere troponinewaarden dan mannen.

Dr. Nicholas Mills, één van de hoofdonderzoekers en cardioloog van de University of Edinburgh: “Op de eerste hulp komen zowel mannen als vrouwen met klachten als pijn op de borst. Momenteel wordt bij bijna dubbel zoveel mannen als vrouwen een hartaanval vastgesteld. Door gebruik van de zeer gevoelige test voor mannen en vrouwen, stijgt het aantal vrouwen waarbij een hartaanval wordt vastgesteld naar een vergelijkbaar niveau dat bij mannen wordt gezien.”

Hoewel de studie nog zal lopen tot 2016, wordt de test in de Gelre ziekenhuizen Apeldoorn sinds kort ingezet bij patiënten met symptomen van een hartaanval.

Gedurende de studie zal de test in Schotland door 10 centra gebruikt worden bij meer dan 25.000 patiëntes.

Lees ook:Symptomen hartinfarct bij vrouwen worden vaak niet herkend
Lees ook:Hartinfarct bij vrouwen kan zich wel uiten in pijn rechterarm
Lees ook:Op Dress Red Day in het rood naar het VUmc
Lees ook:Je kunt vrouwen niet als mannen behandelen in de medische zorg
Lees ook:Vrouwen herkennen de symptomen van een beroerte niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>