Vrouwen zonder kinderen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s

Werken in deeltijd drukt de inkomsten van Nederlandse vrouwen. Hier is het zogenaamde 1 1/2 verdienersmodel populairder dan in ons omringende landen.

Maar vrouwen zonder kinderen die fulltime werken, verdienen gemiddeld meer dan mannen…………

Daarvan maakt Z24 melding.

Al jaren is verschil in salaris tussen mannen en vrouwen een veelbesproken onderwerp. Maandag publiceerde de economische denktank Oeso een rapport, waarin in voor Nederland bekende boodschap doorklonk.

Omdat er zoveel vrouwen partime werken zijn hun inkomsten uit loondienst gemiddeld lager dan bij mannen. Op de langere termijn is het van groot belang dat vrouwen meer uren gaan maken om de kosten van de vergrijzing betaalbaar te houden.

De Oeso toonde ook een opvallend grafiekje, dat een andere trend laat zien. Nederland is 1 van de 4 landen in de geïndustrialiseerde wereld waar vrouwen zonder kinderen die fulltime werken, gemiddeld meer verdienen dan vergelijkbare kinderloze mannen.

De vrouw die fulltime werkt in Nederland verdient gemiddeld 2% meer dan de vergelijkbare man. In Luxemburg en Australië is het verschil 3% in het voordeel van vrouwen. In Ierland zelfs 17%.

Met de komst van een baby slaat de balans acuut om. Dan verdient een fulltime werkende vrouw standaard minder dan een fulltime werkende man. In Nederland gaat het om een verschil van gemiddeld 6%. Je kunt dus zeggen dat een baby vrouwen gemiddeld 8% van het inkomen kost, los van alle luiers.

Nederland is nog altijd koploper, als het gaat om het aantal parttime werkende vrouwen. Tussen 2000 en 2010 steeg dat van 57% naar ruim 60%.

Van de vrouwen met kinderen werkt een kwart fulltime, maar van de vrouwen zonder kinderen werkt slechts de helft een volletijdsbaan. Dit is de groep met het gemiddeld hogere salaris.

Per saldo gaat het dus om een vrij selecte club jongere vrouwen die het heel erg goed doen op de arbeidsmarkt en hierbij mannen achter zich laten.

Een mogelijke verklaring ligt bij de goede studieresultaten van vrouwen in de afgelopen jaren. Het effect daarvan kan door sijpelen in de beloningssfeer. Uit de statistieken van de laatste jaren blijkt dat er meer vrouwen studeren aan een universiteit en dat ze hun studie tevens sneller afronden.

Lees ook:Jonge vrouwen verdienen nu meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten
Lees ook:Trouwen en kinderen krijgen zijn slecht voor het vrouwensalaris
Lees ook:In dit tempo duurt het nog 70 jaar eer loonkloof gedicht is
Lees ook:Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>