Ergens tussen preuts en hoer in

ShortstSommige scholen voor voortgezet onderwijs hebben er moeite mee dat meisjes in te korte broekjes naar school komen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Die shorts zijn nu in de mode, evenals korte rokjes en hemdjes met inkijk.

Docenten kunnen zich daar ongemakkelijk bij voelen…….

Het Berlage Lyceum in Amsterdam stuurde vorige week een meisje naar huis om andere kleding aan te trekken. Andere scholen doen de te korte broek in de ban, hoe warm het buiten ook is. Op Twitter en Facebook uiten de leerlingen dan hun ongenoegen.

Ook leerlingen van het Groene Hart Rijnwoude zijn aangesproken op hun kledingstijl. De meisjes die volgens de school te uitdagend gekleed waren, vinden het ‘belachelijk’ dat deze grenzen worden gesteld.

“Ik vind die nieuwe korte broekjes juist heel erg leuk”, zegt Roos (14). “Zo is nu de mode. En de jongens zijn er ook enthousiast over. Die vinden het helemaal niet leuk dat die nu niet mogen op school.”

Maar docenten vonden dat ze echt ‘te minimaal gekleed’ was. Andere leerlingen tonen begrip voor de schoolleiding. “Soms is die kleding te bloot, en zie ik hun halve kont”, zegt een meisje.

De school heeft ook een opvoedkundige rol, vindt schoolleider André Hol: “Wij moeten leerlingen aanspreken op hun houding en gedrag, en daarbij hoort ook kleding. Je gaat hier niet naar het zwembad.”

Rosea Lake is een Canadese studente grafisch design aan de Capilano universiteit van Vancouver. Onderstaande foto maakte zij vorig jaar als onderdeel van een werkopdracht. Daarna zette ze het op Tumblr.

Daarop is een vrouw te zien die haar rok omhoog houdt, waarbij op haar achterbenen 10 stigma’s zijn geschreven.

Van onder naar boven, dus hoe korter de rok wordt zijn dat: eerzaam, preuts, ouderwets en gepast onder de knie. Daarboven: flirterig, brutaal, uitdagend, erom vragend, slet en tenslotte hoer.

Rosea besloot de foto te maken om mensen te confronteren met de neiging om razendsnel conclusies te trekken over vrouwen op basis van uiterlijke verschijning. Dat is haar goed gelukt. Op diverse fora wordt er volop gediscusseerd.

Er is zelfs iemand die zich afvraagt waarom de optie tot over de enkels er niet bijstaat, want dat zou nog beter zijn.

Leg uzelve, uw dochter, uw kleindochter maar langs de ‘slettenmeetlat’ en zie…
Skirt

 

Vandaag in de ‘papieren’ Volkskrant: ‘Ik hoef van jongens ook geen onderbroeken of een bilnaad te zien.’

Lees ook:Waarom de meiden het beter doen dan de jongens op de middelbare school
Lees ook:Kleding-coaches voor meiden op reformatorische school
Lees ook:Karin Bloemen als klokkenluider van seksueel misbruik op Theaterschool
Lees ook:Jongetje van school gestuurd omdat hij jurkjes draagt
Lees ook:Hoe totaal anders meisjes hun middelbare schooltijd ervaren als jongens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>