Conferentie ter ere van 80 jaar vrouwenarchief

AtriaConferentieVolgende week viert Atria het 80-jarig jubileum van de Collectie IAV (Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging), met een internationale conferentie over archiveren in de 21e eeuw.

De vrouwenbeweging is een van de meest succesvolle sociale bewegingen in de westerse wereld van de 20ste eeuw.

De collectie is een unieke bron voor het bestuderen van vrouwengeschiedenis en de vrouwenbeweging, zowel nationaal als internationaal en vormt een inspiratiebron voor velen.

De conferentie gaat in op de betekenis van het IAV, de invloed van vrouwenarchieven wereldwijd en werpt een blik op de toekomst. Met sprekers uit Egypte, Duitsland, Hongarije, Servië, Peru, Zuid-Afrika, Zweden, Engeland, Verenigde Staten en Nederland. Daarom is de voertaal Engels.

De 3 vrouwen op het bovenstaande affiche zijn de oprichtsters van de Collectie IAV, de feministsn Rosa Manus (1881-1942), Johanna Naber (1859-1941) en Willemijn Posthumus-van der Goot (1897-1989).

Het begin van de collectie waren 300 boeken van Rosa Manus, een van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Een jaar later schonk zij het archief van Aletta Jacobs. De collectie heet nog steeds ‘Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging’.

Donderdag 2 en vrijdag 3 december 2015
Locaties: Beurs van Berlage en Atria (Amsterdam).

Lees ook:Laura Nys wint Johanna Naber scriptieprijs
Lees ook:Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns
Lees ook:De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland: ‘werken en feesten vormen schoone geesten’
Lees ook:Rosa Immers in internationale VOGUE designwedstrijd
Lees ook:Cocktailmaakster van het jaar maakt zich hard voor meer vrouwelijke collega’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>