Lou de Jong en Prins Bernhard pleegden karaktermoord op JULIANA

Juliana_1963Historicus Loe de Jong en haar echtgenoot Prins Bernard hebben Prinses, later Koningin Juliana, altijd weggezet als een glaasjesdraaiende pacifistische dromer, die meer met haar gezin druk was dan met de politiek.

Van dat idee maakt sociologe Jolande Withuis nu gehakt….

In een lezing, waarover De Volkskrant bericht, die zij vorige week hield voor het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap en in een nog te verschijnen biografie maakt zij duidelijk dat Juliana wel degelijk politiek geëngageerd was, ook tijdens WOII.

Prins Bernhard bezocht zijn echtgenote die naar Canada was gevlucht daar tot het einde van de oorlog 6x. In die periode had Juliana een miskraam en werd prinses Margriet (1943) geboren.

Bernhard maakte van zijn jonge gezin filmpjes die in bevrijd Nederland door het Polygoon-Journaal werden uitgezonden. Ze gingen vergezeld van mierzoete teksten over de leuke spelletjes en de gezellige picknicks die Juliana met de kinderen deed.

Maar, Juliana hield ook 60 toespraken over de geallieerde strijd tegen het nazisme, waarvoor zij duizenden kilometers over het Amerikaanse continent reisde. Zij bezocht zeker 8x president Roosevelt en diens echtgenote Eleanor, bracht 6 bezoeken aan de Nederlandse troepen in het Canadese Stratford en ontving 3 eredoctoraten van Amerikaanse universiteiten.

Jolande Withuis rekent het vooral de invloedrijke historicus Loe de Jong aan dat hij in zijn legendarische televisieserie ‘De Bezetting’ (1960-1965) niets van deze activiteiten vermeldde.

De biografe schrijft de vervalsing ook toe aan het toenmalige man-vrouwbeeld: “Juliana was een gehuwde vrouw in een land waar de man volgens de wet nog altijd het hoofd was van de echtvereniging.”

Jolande Withuis is onderzoekster bij het NIOD en werkt sinds 3 jaar aan een Juliana-biografie, die in 2015 verschijnt.

Lees ook:Koningin Maxima mag op neventroon op Prinsjesdag
Lees ook:Koningin Juliana tijdelijk terug op Paleis Soestdijk
Lees ook:Annie M.G. vrolijkte HKH Juliana op, met komedie over vreemdgaande man
Lees ook:Victor&Rolf-jurk van Mabel is eerbetoon aan comateuze Prins Friso
Lees ook:Jolande Sap over het leven buiten de politieke arena

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>