Angela Merkel steekt rozen in de voormalige muur, Dorothea Ebert speelt Bach

MerkelMauerDuitsland staat vandaag stil bij de val van de Berlijnse muur, exact een kwart eeuw geleden.

Bondskanselier Angela Merkel, zelf opgegroeid in de voormalige DDR, nam vanochtend deel aan een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers, bij een monument in de Bernauer Strasse.

Ze stak samen met andere prominente gasten rozen tussen de stenen van de voormalige barrière.

De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel van de straat bij het oosten en het andere kant bij het westen.

In de periode van de koude oorlog en de scheiding tussen oost en west probeerden DDR-burgers naar het Westen te vluchten door hier van grote hoogte uit ramen te springen.

Na een oecumenische dienst opende Merkel een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Muur. Zij noemde de DDR een onrechtstaat en een van een ideologie bezeten regime.

Voorafgaand aan de speech van Merkel speelde de violiste Dorothea Ebert een stuk van Bach. Ebert probeerde in 1983 met haar man en vrienden via Bulgarije naar Joegoslavië te vluchten. Zij werden opgepakt en verdwenen achter de tralies.

Ebert bleef in de gevangenis viool spelen, alleen zonder viool want die was haar afgepakt. Ook het stuk van Bach dat zij vandaag speelde, stond op haar denkbeeldige repertoire.

Lees ook:Lisa Batiashvili speelt zaterdag op Prinsengrachtconcert BACH
Lees ook:12-jarige Nederlandse violiste krijgt 300 jaar oude superviool
Lees ook:Auschwitz 70 jaar later: Angela Merkel hamert op Duitse verantwoordelijkheid
Lees ook:Angela Merkel noemt val Berlijnse Muur mooiste moment uit haar leven
Lees ook:Oost Duitse vrouwen leven langer dan de West Duitse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>