Helpers van Anne Frank belicht in speciale expo in Het Achterhuis

AnneFrankPersonenHet Anne Frank Huis in Amsterdam opent vandaag een tentoonstelling over de 4 mannen en 2 vrouwen die de familie Frank en hun medebewoners tijdens de onderduik terzijde stonden.

Miep Gies, haar echtgenoot Jan Gies, Bep Voskuijl, haar vader Johan Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler waren de vrienden en het kantoorpersoneel die hielpen met zaken als boodschappen, kleding, medicijnen, boeken en tijdschriften…….

Voor de onderduikers waren zij vaak het enige contact met de buitenwereld.

Magazijnmeester Johan Voskuijl was degene die de boekenkast timmerde voor de deur van het Achterhuis. Bep Voskuijl regelde melk en brood, terwijl Miep Gies vlees en groente naar de onderduikers bracht.

Johannes Kleiman, een zakenpartner van Otto Frank, nam vaak boeken van zijn dochter voor Anne mee.

De tentoonstelling laat met brieven, foto’s en documenten zien wie de helpers waren, wat zij deden en welke risico’s zij liepen. Te zien is bijvoorbeeld het boek Maria Theresia, dat Anne voor haar 15e verjaardag cadeau kreeg van Victor Kugler.

“Zij staan altijd en overal voor ons klaar”, schreef Anne Frank zelf op 28 januari 1944 in haar dagboek over hun helpers.

Alle 6 hebben de oorlog overleefd, constateerde vader Otto Frank opgelucht toen hij als enige van de 8 onderduikers levend terugkeerde naar het huis aan de Amsterdamse Prinsengracht.

Joop van Wijk, de zoon van Bep Voskuijl, opende de expositie in het Anne Frank Museum vanochtend, die tot 11 0ktober 2014 loopt.

Lees ook:Stiefzus Anne Frank reageert op ‘Bieber-gate’
Lees ook:Auteursrechten van dagboeken Anne Frank blijven bij Fonds
Lees ook:Jessica Durlacher mocht van haar vader Anne Frank niet lezen
Lees ook:Tekst van ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank integraal op internet gezet
Lees ook:Theaterstuk Anne Frank wegens succes opnieuw verlengd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>