De laatste keizerin van China

DeLaatsteKeizerinJung Chang, auteur van ‘Wilde Zwanen’ en ‘Mao, het onbekende verhaal’, heeft een nieuwe biografie aan haar oeuvre toegevoegd.

In ‘Empress Dowager Cixi. The Concubine Who Launched Modern China’ schetst ze het levensverhaal van de keizerin-weduwe die in de laatste fase van het Qing-era (1614-1911) de grote kracht werd achter de modernisering van China.

Cixi werd op 12-jarige leeftijd door Keizer Xianfeng uitverkoren tot zijn concubine. Van al zijn vrouwen was zij de enige die hem een zoon schonk.

De jongen die in 1861 op 4-jarige leeftijd keizer werd na de dood van zijn vader.

Niet tevreden met de aangewezen regenten, riep moeder Cixi de hulp in van Xianfengs officiële weduwe en samen pleegden ze een briljante coup die van Cixi uiteindelijk de enige regentes zou maken.

In die tijd was ze verantwoordelijk voor de aanleg van een spoorwegnet, introduceerde ze de telegrafie en stond ze aan de basis van een modern onderwijssysteem in China.

Cixi was een voorvechtster van vrouwenrechten: het verbod op voetinbinding is van haar hand en ze stelde de scholen voor meisjes open.

Tot haar dood in 1908 charmeerde, dreigde en manipuleerde Cixi het achtergebleven China de moderne tijd binnen en smeedde banden met de Westerse wereld die zelfs nu nog van groot belang zijn.

Lees ook:Voor de 2e maal een Chinese vrouw de ruimte in
Lees ook:Het hoogste aantal vrouwelijke miljardairs vind je in China
Lees ook:Kunstenares Maria Lassnig overleden (1919-2014)
Lees ook:Comediënne Patsy Byrne overleden
Lees ook:Oude vrijsters worden de powervrouwen van China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>